Uutiset
28.11.2019

TYYn kärkipaikoilla nyt kolme naista – Sofia Engblom valittiin hallituksen puheenjohtajaksi, Nelli Mäkitalo edustajiston puheenjohtajaksi

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • TYYn hallitus 2020: Ylärivissä vasemmalta Samuli Tähtinen (TSE-lista), Aliisa Wahlsten (Hybridiaani) ja Kristaps Kovaļonoks (Humanistilista); alarivissä vasemmalta Jami Salonen (TSE-lista), Camilla Saarinen (Ryhmä Lex), Mari van den Berg (Soihdunkantajat) ja hallituksen puheenjohtaja Sofia Engblom (Ryhmä Lex).

TYYn hallitus vuodelle 2020 on valittu.

Hallituksen puheenjohtajaksi nousee Sofia Engblom (Ryhmä Lex). Hän tuli valituksi yksimielisesti ilman vastaehdokkaita.

Engblom kertoo odottavansa innolla ensi vuoden vaikuttamistyötä.

”Ensi vuonna työtä tullaan tekemään erityisesti opiskelijan hyvinvoinnin eteen.”

Engblom on viidennen vuoden oikeustieteen opiskelija. Hän on toiminut tänä vuonna TYYn hallituksessa vastuualueenaan yhdenvertaisuus, ympäristö, kansainvälisyys, kehitysyhteistyö ja vapaaehtoiset.

”Meidän tehtävämme on tehdä jokaisen opiskelijan opiskeluista Turun yliopistossa parasta mahdollista.”

Muut hallitukseen valitut jäsenet ovat Mari van den Berg (Soihdunkantajat), Kristaps Kovaļonoks (Humanistilista), Camilla Saarinen (Ryhmä Lex), Jami Salonen (TSE-lista), Samuli Tähtinen (TSE-lista) ja Aliisa Wahlsten (Hybridiaani).

Kaksi ehdokasta asettanut Vihreä lista jäi hallituksen ulkopuolelle.
 

Kuuden tunnin neuvottelut

Hallitukseen esitetyt henkilöt päätettiin tiistaina hallitusneuvotteluissa, jotka kestivät poikkeuksellisen pitkään, noin kuusi tuntia. Yleisenä periaatteena on, että neuvotteluista ei kerrota ulkopuolelle kovin tarkkoja tietoja.

Hallitustunnustelija Tuomas Dahlström (Ryhmä Lex) kertoo, että neuvotteluissa kesti pitkään pääosin sen takia, että miesehdokkaita oli vain kolme ja naisehdokkaita kahdeksan.

Ylioppilaskunnan sääntöihin on otettu naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain pykälän 4 momentti 1, joka velvoittaa soveltamaan hallituksen valinnassa tasapuolisuussääntöä. Tavoitteena on, että sekä naisilla että miehillä tulee olla vähintään 40 % edustus, ellei erityisistä syistä muuta johdu.

Saman pykälän toinen momentti on kuitenkin vähemmän velvoittava, ja sovellettavissa myös ylioppilaskuntaan, mutta sääntöjä uudistettaessa 2014 päädyttiin kuitenkin tiukempaan kirjaukseen.

Kärkiehdokkaista päästiin yhteisymmärrykseen, mutta viimeisistä ehdokkaista keskusteltiin pitkään. TSE-lista oli asettanut kaksi miestä ehdolle ja Humanistilista yhden, minkä vuoksi niillä oli hyvät neuvotteluasemat.

”Kun lopetimme [hallitusneuvottelut], kaikki olivat sitä mieltä, että voisi uudestaan tarkastella sääntöjen tasapuolisuuskirjausta, sillä se aiheutti ongelmia. Useina vuosina on hallitusneuvotteluissa jäänyt ulkopuolelle erittäin päteviä naisehdokkaita”, Dahlström sanoo.

Dahlströmin mukaan kaikki hakijat pärjäsivät ennakkohaastatteluissa ja ehdokaspaneelissa hyvin. Järjestäytymiskokouksen käytäväpuheiden perusteella hallitushakijat olivat olleet hyvin tasaväkisiä.
 

Kolme naista vallassa

Edustajiston puheenjohtajaksi valittiin Nelli Mäkitalo (Vihreä lista) tiukan äänestyksen jälkeen: hän voitti Sauli Seittenrannan (TYY Terveeksi) äänin 22–19. Seittenranta valittiin varapuheenjohtajaksi.

Tuomas Dahlströmin monivuotinen TYY-ura tuli samalla päätökseen, kun hän siirsi puheenjohtajan nuijansa Mäkitalolle.

”Uskon, että Mäkitalo toimii siltojenrakentajana ja avoimen keskustelukulttuurin ylläpitäjänä”, Dahlström sanoo.

Hän iloitsee siitä, että TYYssä on nyt kolmella johtopaikalla nainen: edustajiston puheenjohtajana, hallituksen puheenjohtajana ja pääsihteerinä.

”Aivan loistava, historiallinen tilanne. Lasikattoja on mennyt rikki.”

TYYn edustajistolla on viimeksi ollut naispuheenjohtaja vuonna 1995.

Lisäksi valittiin toimikuntien jäsenet. Järjestäytymiskokous venyi kuuden tunnin mittaiseksi, kun monista valinnoista piti äänestää. Siirtovaaliäänitapa oli työläs. Pitkien taukojen aikana istuvan hallituksen jäsen Risto Jokinen esitteli suoratoiston seuraajille ylioppilaskunnan tiloja.

Taloustoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Lauri Toivola (TSE-lista), Tylkkärin johtokunnan puheenjohtajaksi Sini Saarinen (Humanistilista) ja valintatoimikunnan puheenjohtajaksi Paavo Palanterä (Hybridiaani). Avustustoimikunnan puheenjohtajan valitsee hallitus.
 

Lue lisää

Analyysi: Pakkojäsenyys, hiilineutraalisuus, leikkaukset… mihin suuntaan edustajisto kallistuu, jos katsomme vaalikonevastauksia? – Suuria muutoksia ei ole luvassa

Kävimme läpi uusien edaattorien vaalikonevastaukset. (6/2019)

Epäsopua, junttausta, yllätysesityksiä – TYYn edaattorit puivat menneitä kausia, mutta kehuvat ylioppilaskunnan muuttuneen yhtenäisemmäksi

Piknik-eväistä voimansa saava edustajisto päättää 14 000 opiskelijajäsenen asioista – aika pienistä, mutta lopulta myös aika tärkeistä. (6/2019)

Aliisa Wahlsten keräsi TYYn edarivaaleissa eniten ääniä koko maassa – Hybridiaanin edustaja on järjestötilojen ja joustavien opintojen puolella

TYYn edustajistovaalien äänivaltias oli 23-vuotias biologian opiskelija Aliisa Wahlsten. 159 äänen potti oli koko valtakunnan suurin. (7/2019)