Uutiset
12.05.2014

TYYn kirjaston viimeinen kesä

Teksti:
Milla Ikonen
Kuvat:
Lauri Hannus

Edustajisto päätti huhtikuun kokouksessaan lakkauttaa vuonna 1928 perustetun kirjaston.

 

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) kirjaston toiminta päättyy lokakuun lopussa. Asiasta päätti TYYn edustajisto kokouksessaan 23. huhtikuuta.

Kirjastosta saa kesälainoja normaalisti toukokuun alusta lähtien. Niiden eräpäivä on vasta 1. syyskuuta. Kirjaston alkusyksyn aukioloajoista TYY tiedottaa myöhemmin.

Myöhästyneistä kirjoista kertyneet sakot on maksettava normaalisti kirjaston sulkemisesta huolimatta. 10 euron tai sitä suurempi sakko aiheuttaa lainauskiellon, joka koskee kaikkia Turun yliopiston kirjastoja.

Edustajistossa kirjaston lakkauttamista esitti oikeustieteilijöiden Ryhmä Lex, ja sitä kannattamaan ilmoittautuivat kauppakorkeakoulun TuKY-lista ja lääketieteellisen TYY terveeksi. Niiden mukaan kirjasto on käyttäjämääräänsä nähden kallis ja yliopiston kirjastojen kanssa päällekkäinen palvelu.

Esitys hyväksyttiin äänin 25–15. Edustajistoryhmistä Vihreä lista, Vihreä vasemmisto, Humanistilista, Soihdunkantajat ja Demariopiskelijat jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

TYYn kirjasto on ainoa ylioppilaskunnan omistama julkinen kirjasto Suomessa. Se perustettiin vuonna 1928 tohtori Arne Tarénin kuolinpesältä saadun kirjalahjoituksen hyödyntämiseksi.

Henkilöstö peräänkuuluttaa jatkuvuutta

Päätöksen vuoksi myös TYYn kirjastonhoitajan toimi lakkautetaan tämän vuoden lopussa.

TYYn henkilöstö arvosteli lakkautusesitystä ennen edustajiston kokousta antamassaan lausunnossa kireästä aikataulusta ja puutteellisesta valmistelusta.

”Esitys tuotiin niin nopealla aikataululla, ettei henkilöstö kokenut voivansa vaikuttaa siihen. Päätös ei anna TYYstä työnantajana luotettavaa kuvaa. Se jätti työpaikalle epävarmuuden ilmapiirin, ja henkilöstö on huolissaan työnsä jatkuvuudesta”, sanoo TYYn luottamusmies, taloussihteeri Tuulikki Grönholm.

”Me työntekijät olemme pitäneet kirjastoa yhtenä TYYn ydinpalveluista. Jos edustajisto katsoo sen turhaksi, herää kysymys, mitä palveluita heidän mielestään sitten on tarpeellista säilyttää.”

Kirjastonhoitajan toimen lakkauttaminen ei automaattisesti tarkoita irtisanomista. TYYn kirjastonhoitaja on vakituisessa työsuhteessa, joten työnantajan on selvitettävä mahdollisuudet työllistää hänet muihin tehtäviin. TYYn on otettava asia huomioon rekrytoidessaan työntekijöitä lähitulevaisuudessa avautuviin työpaikkoihin.