Uutiset
15.01.2015

TYYn uusi hallitus satsaa eduskuntavaaleihin

Teksti:
Hannu Aaltonen
Kuvat:
Lauri Hannus

Juttukierros TYYn uusien hallituslaisten kanssa paljastaa nopeasti, mitä hallituksella on päällimmäisenä mielessä tänä vuonna. 
Eduskuntavaalivuonna opiskelijoiden ääni on saatava kuuluviin jo ennen kuin Suomen tuleva hallitus päättää koulutukseen liittyvistä asioista.

Mikko Mononen, hallituksen puheenjohtaja

"Olen kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija. Opiskelen myös valtio-oppia. Asun Turussa nyt neljättä vuotta. Kotoisin olen Kiteeltä Pohjois-Karjalasta. Vapaa-ajallani luen sekä harrastan monipuolisesti urheilua.

Vuosi 2015 on opiskelijoiden kannalta mielenkiintoinen. Eduskuntavaaleissa ja niiden jälkeisissä hallitusneuvotteluissa päätetään monilta osin suomalaisen korkeakoulutuksen tulevaisuudesta. Haasteenamme on viestiä tuleville päättäjille opiskelijoille tärkeistä asioista kuten maksuttomasta koulutuksesta, riittävästä opintotuesta ja hyvin järjestetystä opiskelijaterveydenhuollosta.

Nostamme teemojamme julkiseen keskusteluun eri medioissa. Järjestämme myös eduskuntavaaleihin liittyviä tilaisuuksia ja paneelikeskusteluita, joihin kutsumme kansanedustajaehdokkaita tutustumaan opiskelijoihin ja heidän mielipiteisiinsä. Ehdolla on paljon nuoria ihmisiä, joista osa on itsekin opiskelijoita ja siten kiinnostuneita koulutukseen liittyvistä asioista.

Eduskuntavaalivaikuttamisen ohella kehitämme yhteyksiä kaupungin suuntaan ja vahvistamme kunnallispoliittista vaikuttavuuttamme. Korkeakouluopiskelijat ovat Turussa erittäin merkittävä väestöryhmä, jossa on kaupungille paljon potentiaalia. Siksi meidän tulee olla mukana rakentamassa Turusta yhä parempaa paikkaa asua, opiskella ja tehdä töitä.

Tulevana vuonna myös Turun yliopistossa tapahtuu. Yliopiston sisäistä rahanjakomallia uudistetaan, ja tähän keskusteluun on myös ylioppilaskunnan osallistuttava. Tämä on tärkeää, sillä rahoituksella on merkittävä ohjaava vaikutus yksiköiden toimintaan. Opiskelun edellytyksiä parannamme kehittämällä opintojen ohjausta ja mahdollisuuksia joustavaan opiskeluun. Opiskelijat eivät ole samasta puusta veistettyjä, vaan joukossamme on paljon esimerkiksi perheellisiä opiskelijoita ja kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita.”

Jesse Huovinen, koulutuspoliittinen vastaava

Muut vastuualueet: työelämäasiat

”Olen alkujaan stadilainen, Pitäjänmäeltä. Turkuun muutin opintojen perässä syksyllä 2012. Opiskelen kolmatta vuotta Kauppiksessa pääaineena laskentatoimi ja rahoitus. Vapaa-aikani täyttää pitkälti salibandy. Pelaan itse SBS KY-Sportissa vitosdivaria ja lisäksi toimin erotuomarina kakkosdivarissa. Tavoitteena on päästä erotuomariksi Salibandyliigaan.

Toivoisin että yliopisto kuuntelisi opiskelijoita vieläkin enemmän opetukseen ja opiskeluihin liittyvissä asioissa. Mehän niitä opiskeluasioiden asiantuntijoita olemme. Kopona tulen tekemään töitä erityisesti sen eteen, että Turun yliopiston rahoitusmallissa otettaisiin huomioon myös laadulliset tekijät. Nyt rahoitusmallissa merkitsevät vain lukumäärät esimerkiksi valmistuneista ja suoritetuista opintopisteistä. Laatu määrittää sen, pärjäävätkö opiskelijat työmarkkinoilla tai miten tutkijat menestyvät kansainvälisessä kilpailussa.”

Julia Litokorpi, kansainvälisten asioiden vastaava

Muut vastuualueet: koulutuspolitiikka, kehitysyhteistyö

”Olen alkujaan turkulainen, mutta olen asunut välillä Raisiossa. Opiskelen kotimaista kirjallisuutta, suomen kieltä ja kasvatustiedettä. Olen harrastanut partiota jo 16 vuotta. Nyt viimeksi olin järjestämässä Raision KilliNallit-lippukunnassa tytöille tapahtumaa, jossa harjoittelimme perustaitoja: näin käytät esimerkiksi trangiaa ja puukkoa.

Kansainvälisellä sektorilla suurimpana kysymyksenä on lukukausimaksut. Se peikko nostaa päätään vuosi toisensa jälkeen. Lisäksi Turun yliopistossa on paljon kansainvälisiä maisteriohjelmia, joissa ei ole hallinnon opiskelijaedustajia. Tavoitteena on korjata tilanne tämän vuoden aikana. Kolmantena asiana on kansainvälisten opiskelijoiden asuminen, erityisesti kaupungin omistama Retrodorm. Siellä on esimerkiksi pyörillä varustetut sairaalasängyt, ja suihkutilat ovat avonaiset ilman mitään yksityisyydensuojaa. Tulemme käymään keskustelua kaupungin kanssa, jotta ainakin pahimmat ongelmat saataisiin korjattua.”

Riina Lumme, opiskelijakulttuurivastaava

Muut vastuualueet: TYYn siivet, yritysyhteistyö

”Olen kotoisin Liedosta. Opiskelen neljättä vuotta valtio-oppia ja viimeistelen kandiani. Olen nyt Turun yliopiston kuorossa kolmatta vuotta hallitustoiminnassa mukana. Seuraavaksi kuoron kanssa järjestämme perinteisen kvartettikonsertin ja uudenlaisen jatkoklubin Portissa, jossa laulut jatkuvat.

Opiskelijakulttuuripuolelle tuodaan tänä vuonna uudenlainen mahdollisuus osallistua perinnetapahtumien järjestämiseen tapahtumatiimien kautta. Pyrimme myös innostamaan jäsenistöä hakemaan projektiavustuksia ja luomaan uusia, kenties pysyviä kulttuuritapahtumia Turkuun.”

Sami-Petteri Seppä, sosiaalipolitiikka

Muut vastuualueet: yhdenvertaisuus, liikunta

”Olen 23-vuotias, nykyään turkulainen mutta alkujaan Piikkiöstä. Opiskelen oikeustieteellisessä sekä Tampereen yliopistossa historiaa. Toimin aktiivisesti järjestökentällä. Yliopiston järjestötoiminnan lisäksi olen ollut aktiivisesti mukana muun muassa Tahdon2013-kampanjassa ja Ei vihapuheelle -liikkeessä.

Eduskuntavaalit luonnollisesti jännittävät aika lailla. Vaarana on että Suomen seuraava hallitus tarttuu opiskelijan toimeentulon kannalta keskeisiin tukiin tai YTHS:n avustuksiin. Toivon todella, että YTHS:n rahoitus saataisiin pysymään vähintäänkin samalla tasolla ja opintotuki ei ainakaan heikkenisi. Lisäksi tulen tekemään töitä sen eteen, että Turkuun saataisiin rakennettua sosiaalisen luototuksen järjestelmä.”

Janika Takatalo, varapuheenjohtaja

Muut vastuualueet: kunnallispolitiikka ja sosiaalipolitiikka

”Opiskelen valtio-oppia kolmatta vuotta. Olen kotoisin Salosta. Harrastan monipuolisesti järjestötoimintaa. Minulla on myös kaksi bolognese-koiraa, joiden kanssa urheilen leikkimielisen tavoitteellisesti.

Kevään eduskuntavaalien alla sosiaalipoliittiset asiat ovat varmasti jossain muodossa tapetilla. Teemme yhdessä SYL:n kanssa lujasti töitä, jotta opiskelijoita kuunneltaisiin. Opiskelijat ovat yhteiskunnan merkittävä voimavara, ja tätä viestiä koetamme tuoda esiin.

Kunnallispoliittisessa vaikuttamisessa on paljon mahdollisuuksia mennä eteenpäin. Alkukeväästä julkaistaan turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden uusi kunnallispoliittinen ohjelma, jonka tavoitteita tullaan lobbaamaan aktiivisesti. Opiskelijat tuovat kaupunkiin merkittävän osaamispotentiaalin, jonka hyödyntäminen palvelee kaikkien osapuolten intressiä.” 

Lauri Liljenbäck, alayhdistysvastaava

Muut vastuualueet: viestintä, tuutorointi

”Olen asunut Turussa vuodesta 2009 muutettuani tänne Lappeenrannasta opiskelemaan toimitusketjujen johtamista. Lappeenrannassa olisin toki voinut myös opiskella alaa, mutta olin asunut pienen ikäni kahden kilometrin päässä yliopistosta ja koin parhaaksi vaihtaa maisemaa. Harrastan järjestötoimintaa, kuntoliikuntaa, valokuvausta, musiikkia ja lauta- sekä tietokonepelejä.

Tärkein asia omalla vastuualueellani on alayhdistysviestinnän kehittäminen. Tavoitteena on, että alayhdistykset voisivat oppia entistä enemmän toisiltaan ja myös TYYltä. Tärkeää on rakentaa yhteistyötä alayhdistysverkostossa, jotta yhdessä tekemistä saataisiin tiivistettyä.”