Uutiset
30.09.2010

Ulkomailla opiskelu houkuttelee

  • Olaf Blanch ihastelee kaupungin läpi kulkevaa Aurajokea. ”Onhan Barcelonassakin rantoja, mutta eivät ne ole samanlaisia, ei niitä voi verrata tähän.”

Vaihtoon lähtee enemmän opiskelijoita kuin koskaan.

VAIHTO-OPISKELU kasvatti viime vuonna suosiotaan Turun yliopistossa. Kasvu edellisvuoteen verrattuna oli merkittävä: vuonna 2008 vaihtoon lähtijöitä oli 723 kun vastaava luku viime vuonna oli peräti 836.

"Vuosittain haettavaksi avautuu enemmän paikkoja. Luvut eivät kuitenkaan suoraan kerro tarjolla olevien paikkojen määrästä, sillä täyttämättä jää vuosittain aina muutama paikka. Toisaalta myös vaihto-opiskelun mainostaminen sekä työmarkkinoiden lisääntynyt arvostus kansainvälisyyttä kohtaan kannustavat entistä enemmän opiskelijavaihtoon", sanoo humanistisen tiedekunnan kansainvälisten asioiden suunnittelija Jutta Ruusunen.

Suosituimpia opiskelijavaihtoon lähteneiden kohdemaita olivat vuonna 2009 Saksa, Iso-Britannia sekä Ruotsi. Muita suosittuja kohdemaita olivat Belgia, Espanja ja Ranska.

Myös Turun yliopiston houkuttelevuus vaihtokohteena on kasvanut. Vuonna 2004 Turun yliopistoon tuli yhteensä 433 vaihto-opiskelijaa, kun viime vuonna saapuneita oli jo 607.

Saksa oli viitenä vuonna peräkkäin yleisin Turkuun tulevan vaihto-opiskelijan kotimaa. Viime vuonna eniten opiskelijoita tuli kuitenkin Venäjältä, joka oli vuonna 2008 vasta neljänneksi yleisin kotimaa. Kärkikolmikkoon ovat vuosittain yltäneet myös Ranska ja Espanja.

"Venäläisten vaihto-opiskelijoiden yleisyys selittyy osaltaan sillä, että Suomeen hakeville opiskelijoille myönnetään aikaisempaa enemmän apurahoja ja stipendejä", Ruusunen sanoo.

Turun yliopistosta voi lähteä opiskelijavaihtoon useiden kymmenien eri ohjelmien kautta. Suosituin vaihto-ohjelma on Erasmus, jonka kautta voi hakea Euroopan valtioiden lisäksi ETA-maihin, Turkkiin, Kroatiaan ja Makedonia.

Opiskelijavaihto ulkomaisiin yliopistoihin perustuu aina vaihtosopimuksiin. Yliopistolla sekä jokaisella oppiaineella, laitoksella ja tiedekunnalla on omat voimassaolevat sopimuksensa. Tämän lisäksi opiskelija voi itse etsiä kohdeyliopiston.

Teksti: VENLA PÖYLIÖ

Kuva: LAURI HANNUS

Katalaani kaamoksen keskellä

"EN TYKKÄÄ kävellä, enkä pyöräillä. En myöskään viihdy luonnossa. Kuulemani mukaan täällä on talvella todella pimeä ja kylmä. Taidan istua koko talven sisällä lämpimässä", Barcelonasta kuukausi sitten turkulaistunut Olaf Blanch naurahtaa.

20-vuotias katalaani opiskelee tulevan vuoden yleistä kielitiedettä Turun yliopistossa ja kuluttaa penkkiä myös englannin ja espanjan kursseilla.

Hän on asunut koko ikänsä Barcelonassa, mutta etunimensä mies on saanut mummonsa kotimaasta Ruotsista. Turun Blanch valitsi osaltaan sen vuoksi, että täältä on laivayhteys Tukholmaan.

Blanch haluaa tutustua Turkuun ja turkulaisiin itsekseen, eikä ole juurikaan osallistunut vaihto-opiskelijoille tarkoitettuihin aktiivi-iltoihin. "En halua hengailla toisten vaihtareiden kanssa, kun kerran olen Suomeen tullut", hän sanoo.

Blanch soittaa Barcelonassa The Phantom Keys -nimisessä garagehenkisessä bändissä. "Olisi kivaa löytää Turustakin bändikavereita. Haluaisin soittaa muutenkin kuin yksikseni."

Uusia kavereita on löytynyt sattuman kautta, muun muassa Klubin vessasta. Vessatutusta tuli facebook-kaveri, ja parivaljakko on nyttemmin käynyt yhdessä valloittamassa Dynamon tanssilattiaa.

Vaihto-opiskelun aikana hän haluaisi oppia puhumaan myös suomea. Tähän mennessä Turku-tutut ovat opettaneet miehelle vasta rumia sanoja, jotka ovat Blanchin mukaan "lähes käyttökelvottomia."

"Kyllä minä olen näillä kyseenalaisilla suomen alkeillani saanut jo muutaman ihmisen nauramaan. Kai siihenkin saavutukseen voi olla tyytyväinen", hän sanoo.

VENLA PÖYLIÖ