Uutiset
18.09.2013

Uusi opiskelijakortti ei käy kirjastossa

Opiskelijakorttien toimittaja vaihtuu. Uutta korttia voi käyttää maksuvälineenä, mutta kirjastoissa käytettävä viivakoodi ei siihen mahtunut.

Kuluvana syksynä opintonsa aloittaneet saavat lompakkoonsa uudenlaisen opiskelijakortin. Korttien uusi toimittaja on opiskelijapalvelu Frank.

Uudet opiskelijat tarvitsevat yliopiston kirjastoon erillisen kortin, sillä Frank-kortti ei toimi kirjastokorttina. Kirjaston lainauslaitteet toimivat viivakoodilla, jota ei voi painaa Frank-korttiin tilan puutteen vuoksi.

"Täällä Turussa se on ikävä asia, koska meillä viivakoodia tarvitaan enemmän kuin monissa muissa yliopistoissa", sanoo Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) pääsihteeri Rauli Elenius.

Liiketoimintapäällikkö Mikko Jauhiaisen mukaan Frank neuvottelee kirjastojen kanssa sirulukijoihin siirtymisestä. Silloin erillistä korttia ei tarvittaisi.

Frank-korttiin voi tilata maksuominaisuuden, jolloin sillä voi maksaa kaikissa MasterCardin hyväksyvissä kaupoissa ja nostaa rahaa myös ulkomailla. Raha on ladattava kortille etukäteen. Vastaisuudessa korttiin saattaa tulla myös luotto-ominaisuus.

Alle 25 euron ostokset voi hoitaa lähimaksuna ilman tunnuslukua näyttämällä korttia maksulaitteelle.

"Lähimaksu nopeuttaa pienien ostosten maksamista ruuhkaisissa paikoissa, esimerkiksi opiskelijaruokaloissa", Jauhiainen sanoo.

Ennen kuluvaa syksyä hankittuja opiskelijakortteja ei tarvitse vaihtaa uusiin. Frankin tuomat uudet alennukset saa käyttöönsä myös vanhalla kortilla, kunhan siinä on voimassaoleva lukuvuositarra.

VR:n ja Matkahuollon opiskelija-alennukset säilyvät ennallaan.

Lisää alennuksia

Frankin taustayhtiö on valtakunnallisten opiskelijajärjestöjen yhteisyritys SPV Services Finland Oy. Määräysvalta yrityksessä on opiskelijajärjestöillä. Opiskelijakortit tuottaa Frankin yhteistyökumppani, Elisa-konserniin kuuluva Elisa Rahoitus Oy.

Viime vuoteen asti opiskelijakorttien tuottamisesta vastasi Lyyra. Opiskelijajärjestöjen yritys osti sen liiketoiminnot tämän vuoden alussa.

Kukin ylioppilaskunta päätti erikseen, jatkaako se Lyyran kanssa tehtyä sopimusta muutoksen jälkeen. TYY päätti viime marraskuussa pysyä mukana.

"Kortti on nyt halvempi kuin ennen, ja maksuominaisuus on kätevä. Myös liiketaloudelliset hyödyt koituvat opiskelijajärjestöjen kautta opiskelijan hyväksi", Rauli Elenius sanoo.

"Nyt mukana on yliopisto-opiskelijoiden lisäksi ammattikorkeakoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen opiskelijoita. Näin isolle joukolle yritysten kannattaa tarjota hyviä etuja."

Frank on nyt Suomen suurin opiskelijoiden etupalvelu. Sen piirissä on 350 000 yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja toisen asteen opiskelijaa.

Frank toimii yhteistyössä opiskelijaystävällisiksi mainostamiensa yritysten kanssa ja tarjoaa opiskelijoille entistä enemmän alennuksia ja etuja. Kumppaneina on tällä hetkellä reilu tuhat suomalaista ja kansainvälistä yritystä. Niiden määrää on tarkoitus kasvattaa.

Yrityksille Frank tarjoaa keinon opiskelijoiden tavoittamiseen. Mikko Jauhiaisen mukaan opiskelijan yhteystietoja ei kuitenkaan luovuteta kolmansille osapuolille missään tilanteessa.

Kortit tulivat myöhässä

Uusien opiskelijakorttien toimitus viivästyi alkusyksyllä pahasti. Ensimmäiset kortit toimitettiin kolmisen viikkoa normaalista aikataulusta myöhässä. Viivästys johtui uuden tilausjärjestelmän alkuvaikeuksista.

Osa korteista on nyt toimitettu opiskelijoille. Loputkin tilaukset toimitetaan pikapuoliin. Kortit painetaan tilausjärjestyksessä, eli nopeimmat tilaajat saavat korttinsa ensimmäisinä.

TYY, Frank sekä järjestelmätoimittajat Elisa ja Uni-IT ovat ilmaisseet opiskelijoille pahoittelunsa viivästyksestä.

Milla Ikonen