Uutiset
23.11.2017

Vaalilautakunnan puheenjohtaja lähetti toimitukseen painostavia viestejä

Teksti & Kuvat:
Toimitus

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja yritti painostaa Turun ylioppilaslehteä kirjoittamaan edustajistovaaleista tahtomallaan tavalla. Vaalilautakuntaa on pyydetty selvittämään, rikkoiko puheenjohtaja vaalien eettisiä pelisääntöjä.

Keskusvaalilautakunnan (kvl) puheenjohtaja Tuomas Dahlström (Ryhmä Lex) lähetti vaalien alla Turun ylioppilaslehden päätoimittajalle kaksi pitkää viestiä, joissa hän ilmaisi tyytymättömyytensä Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajistovaaleja käsitelleeseen pääkirjoitukseen.

Puheenjohtaja Dahlström arvosteli pääkirjoitusta vääränlaisista mielikuvista. Hän vaati, että pääkirjoituksesta julkaistaan oikaisu ja että pääkirjoituksesta lähetetään anteeksipyyntö ”jokaiselle vaaliliitolle, josta olette antaneet väärää tai olematonta tietoa.”

Lisäksi kvl:n puheenjohtaja peräänkuulutti vaaleissa edustamalleen listalle lisää näkyvyyttä ja haluamaansa kohtelua Tylkkärissä: "Ryhmä Lexin ennätystulos oli ehdokasasettelun suurin yllätys vuosiin, mitä meidän olisi pitänyt tehdä saadaksemme enemmän ja positiivisempaa palstatilaa?"

Tuomas Dahlström oli TYYn edustajistovaaleissa ehdolla ja tuli valituksi jatkokaudelle edustajistoon.

”Olen lähettänyt lukijapalautetta”

Turun ylioppilaslehden johtokunnan puheenjohtaja Sade Kondelin (Vihreä Vasemmisto) pyysi keskiviikkona keskusvaalilautakunnan varapuheenjohtajalta Annika Eerikäiseltä (Vihreä lista), että kvl selvittää, onko tapauksessa rikottu vaalien eettisiä pelisääntöjä.

Turun ylioppilaslehti kysyi kvl:n puheenjohtajalta, miten tämä itse näkee tilanteen:

Miten mielestäsi keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan rooliisi sopii se, että yritit viesteilläsi painostaa Turun ylioppilaslehteä kirjoittamaan vaaleista haluamallasi tavalla, Tuomas Dahlström?

”Olen lähettänyt nämä viestit Ryhmä Lexin ryhmäpuheenjohtajana, koska asia oli ryhmällemme tärkeä. Se ei liity mitenkään siihen, että olin keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja. Enkä ole painostanut [Tylkkäriä] mitenkään, vaan esittänyt huomioita siitä, mitä jutussa on meidän mukaamme ollut. Minulla on oikeus antaa lukijapalautetta sananvapauden rajoissa.”

Viesteissäsi et sanonut, missä roolissa kirjoitat. Miksi et pyytänyt Ryhmä Lexin vaalipäällikköä lähettämään viestejä?

”Sen takia, että koen asian henkilökohtaisesti tärkeäksi.”

Miksi keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana vaadit omalle ryhmällesi lisää näkyvyyttä ja tietynlaista kohtelua Turun ylioppilaslehdessä?

”Olen lähettänyt lukijapalautetta, johon minulla on oikeus. Ryhmä Lex oli tehnyt hienon ennätyksen ehdokasasettelussa. Kirjoituksessa tätä ei mainittu.”

Keskusvaalilautakuntaa on pyydetty selvittämään, oletko toiminnallasi rikkonut TYYn edustajistovaalien eettisiä pelisääntöjä. Mitä ajattelet tästä?

”On hyvä, että asia selvitetään. En ole mielestäni syyllistynyt eettisten pelisääntöjen rikkomiseen toiminnassani.”

”Ei näytä uskottavalta, että ehdokas on samalla vaalilautakunnan jäsen tai jopa puheenjohtaja”

Mitä keskusvaalilautakunta sitten tekee? Lyhyesti sanottuna: hoitaa vaalien käytännön järjestelyt.

TYYn keskusvaalilautakunnan jäsenet valitaan niin, että jokainen edustajistoryhmä on edustettuna. Nykyisen kvl:n kaikki jäsenet ja puheenjohtaja olivat vaaleissa ehdolla.

Mutta onko tämä paras tapa hoitaa asia?

Kuntavaaleissa esteellisyyssääntelyä on kiristetty niin, että ehdokas ei enää voi olla vaalilautakunnan jäsenenä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää oli eduskunnan kuultavana, kun lakia valmisteltiin.

”Vaalien uskottavuuden ja legitimiteetin kannalta on aika oleellista, että vaaleja toimeenpanevan elimen jäsenet toimivat puolueettomasti ja riippumattomasti. Ei näytä uskottavalta, että ehdokas on samalla vaalilautakunnan jäsen tai jopa puheenjohtaja. Pitäisi pystyä pitämään hygieeninen ero”, Mäenpää sanoo Tylkkärille.

Kuntavaaleja koskeva lakimuutos ei vaikuta ylioppilaskuntiin, jotka päättävät itse, miten vaalinsa järjestävät. Mäenpää kuitenkin uskoo, että kuntavaalien malli voisi istua myös ylioppilaskuntiin.

”Vaalilautakunnan mahdollisimman vahva puolueettomuutta korostava linja olisi paikallaan, kun mietitään, kuka kelpuutetaan jäseneksi. Kannattaisi kiinnittää huomiota myös siihen, miltä tilanne ulkopuolisten silmissä näyttää.”

”Jäseniä on vaikea löytää edes ehdokkaiden joukosta”

Oulun yliopiston ylioppilaskunnassa (OYY) on käytäntönä, että keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja ei itse ole vaaleissa ehdolla. Sen sijaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) edustajistovaaleissa ehdokas ei voi kuulua keskusvaalilautakuntaan edes rivijäsenenä.

Voisiko malli sopia myös TYYn vaaleihin?

Pääsihteeri Rauli Eleniuksen mukaan asiaa ei ole pohdittu kootusti:

”Veikkaan, että yksi keskeinen ongelma on rekrytointi. Keskusvaalilautakuntaan on vaikea löytää jäseniä, joiden aika riittäisi tiiviiseen kokousrytmiin, edes ehdokkaiden joukosta. Ei ole muuta syytä, miksi malli ei voisi toimia meilläkin.”

Pääsihteerin mukaan TYYssä vaalijärjestelyjen tasapuolisuuden varmistaa se, että keskusvaalilautakunnassa on jäseniä kaikista vaaliliitoista sekä tarkkailijajäseniä edustajiston ulkopuolisista vaaliliitoista.

Elenius ei halua ottaa kantaa nykyisen kvl:n puheenjohtajan Turun ylioppilaslehdelle lähettämiin viesteihin, koska keskusvaalilautakuntaa on pyydetty käsittelemään asiaa.

Torstaina Ryhmä Lex esitti Tuomas Dahlströmiä tulevan edustajiston puheenjohtajaksi.

 

Lue lisää:

Kommentti: Journalismia, ei vaaliviestintää

"Tylkkärin tehtävä ei ole hoitaa ehdokasryhmien kampanjointia niiden puolesta. Me analysoimme vaaleja lukijoitamme varten, emme vaalipäälliköitä miellyttääksemme." (11/2017)

Analyysi: Vaalien kylmä matematiikka

Tiedekuntien äänestysprosentit kertovat vaalien oudosta puolesta: ääniä annetaan enemmän siellä, missä niistä kilpaillaan vähemmän. (11/2017)

Edustajistovaalien selvä voittaja on kauppatieteiden, oikeustieteen ja lääketieteellisen opiskelijoiden vaalirengas

TYYn edustajistovaalien tulos on selvinnyt: vaalien häviäjät ovat Vihreä Vasemmisto, Eduxi ja Demokraatit, joka tippuu edustajistosta. (11/2017)