Uutiset
03.10.2013

Vaihtareilla vaikeuksia avata pankkitili

Pankkitilin puuttuminen aiheuttaa kv-opiskelijoille hankaluuksia laskujen hoitamisessa ja yliopistolle apurahojen maksamisessa.

Suomalaisen pankkitilin avaaminen on tänä syksynä ollut Turun yliopistoon saapuville ulkomaalaisille entistä vaikeampaa. Ongelmia on ollut sekä vaihto- ja tutkinto-opiskelijoilla että tutkijoilla ja henkilökunnalla.

Turun yliopiston kansainväliset palvelut ja Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) ovat saaneet asiasta selvästi aiempaa enemmän kyselyitä.

Pankkien vaatimukset tilin avaamiseksi vaihtelevat. Osa pankeista vaatii ulkomaalaiselta opiskelijalta suomalaista henkilötunnusta, osa suosituskirjettä kotimaan pankista tai muutaman kuukauden tiliotteita. Joillakin pankeilla ei ole tarvittavia lomakkeita englanniksi.

"Pankkien näkökulmasta kv-opiskelijat eivät ole ihanneasiakkaita, koska he ovat maassa vain vähän aikaa ja tilin rahaliikenne on yleensä pientä", kansainvälisten palveluiden suunnittelija Liisa Aho sanoo.

Ukrainalainen liiketalouden opiskelija Anastasiya Panasyuk yritti ensin avata tilin Nordeasta, mutta virkailija ilmoitti, ettei se ole mahdollista. Liedon Säästöpankissa tilin avaamiseen vaadittiin joko oman pankin suosituskirje tai suomalainen henkilötunnus.

Suosituskirje olisi ollut kallis ja sitä olisi joutunut odottamaan pitkään, joten puoleksi vuodeksi Turkuun tullut Panasyuk päätti hankkia henkilötunnuksen. Maistraattiin sai ajan viikon päähän. Henkilötunnuksen kanssa tilin avaaminen onnistui. Aikaa asian hoitamiseen kului yhteensä kolme viikkoa.

Panasyuk sai lopulta myös verkkopankin, vaikka aluksi virkailija sanoi, ettei se ole mahdollista. Yliopiston kv-palveluiden pankeille tekemän kyselyn mukaan verkkopankkitunnusten myöntäminen on monissa pankeissa konttorikohtaista.

Virkalijasta kiinni?

Lain mukaan pankkien tulee tunnistaa ja tuntea asiakkaansa. Tiliä avatessaan asiakkaan on siis todistettava henkilöllisyytensä. Lisäksi pankin pitää selvittää asiakkaan taloudellinen tilanne sekä tilin käyttötarkoitus ja tuleva rahaliikenne. Vaatimus koskee sekä suomalaisia että ulkomaalaisia asiakkaita.

Liisan Ahon ja TYYn kansainvälisten asioiden asiantuntijan Anna Teleniuksen mukaan lain tulkinta vaihtelee. Vaihtareilta ja tutoreilta saadun palautteen perusteella vaikuttaa siltä, että käytännössä tilin avaaminen riippuu konttorista ja virkailijasta.

"Olemme joutuneet neuvomaan opiskelijoita kokeilemaan eri pankkeja ja eri konttoreita. Vaihtarit ovat kiertäneet pankista toiseen tutoreidensa kanssa," Telenius kertoo.

Nordeasta kerrotaan, että ulkomaalaiselle opiskelijalle voidaan avata tili, jos asiakas voidaan tunnistaa luotettavasti ja jos asiakkuuden avaamiselle on perusteltu syy. Turun Seudun Osuuspankki kertoo keskustelevansa asiakkaan kanssa siitä, onko tilin avaaminen todella tarpeellista. Danske Bankin mukaan jokainen tilanne katsotaan tapauskohtaisesti.

Teleniuksen mielestä tärkeintä olisi, että pankkien käytännöt olisivat yhdenmukaiset ja selkeät. Silloin yliopisto ja ylioppilaskunta tietäisivät, miten kv-opiskelijoita kannattaa neuvoa hoitamaan pankkiasiansa.

"Paljon puhutaan kansainvälisyyden edistämisestä, mutta tällaiset käytännön ongelmat ovat ristiriidassa sen kanssa."

Suomessa ei pärjää käteisellä

Pankkitilin puuttuminen aiheuttaa kv-opiskelijoille hankaluuksia, koska Suomessa maksuja on vaikea hoitaa käteisellä. Esimerkiksi asunnon vuokra, takuuvuokra ja ylioppilaskunnan jäsenmaksu pitää maksaa tilisiirtona. Myöskään vaihto-opiskelun alkua helpottamaan tarkoitettujen starttipakettien vuokraa ei voi maksaa TYYlle käteisellä.

Anna Teleniuksen mielestä yliopiston ja ylioppilaskunnan on harkittava paluuta käteismaksujen hyväksymiseen, jos ongelmat tilien avaamisessa jatkuvat.

Anastasiya Panasyuk oli maksanut TYYn jäsenmaksun jo ennen Suomeen tuloaan, ja asunnon omistaja suostui ottamaan ensimmäisen vuokran käteisellä. Suurin ongelma oli, että hän joutui odottamaan apurahaansa tilin aukeamiseen asti.

"Olin varannut rahaa vain ensimmäisiksi päiviksi."

Turun yliopisto maksaa apurahat yleensä vain suomalaisille tileille.

"Ulkomaisille tileille maksaessa pankkimaksut olisivat opiskelijan kannalta kohtuuttoman suuret", Liisa Aho kertoo. "Olemme maksaneet apurahojen ensimmäisiä eriä käteiskassasta, mutta niin suurien käteissummien liikuttelu ei ole tarkoituksenmukaista."

Panasyuk toivoo, että tilin avaaminen olisi hoitunut helpommin, koska ensimmäiset viikot uudessa maassa ovat muutenkin stressaavia.

"Osa vaihtarikavereistani ei ole saanut tiliä vieläkään. Mutta ymmärrän kyllä, että pankeissa oli kovat ruuhkat, kun me kaikki yritimme avata tilin samaan aikaan."

Teksti: Milla Ikonen

Kuva: Lauri Hannus