Uutiset
25.04.2022

Vappua päästään juhlimaan Turussa perinteisin menoin

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Tommi Vuorinen

Vappukansan pitkä odotus palkitaan. Opiskelijatapahtumat järjestetään tänä keväänä normaalisti.

Turun ylioppilaskunnan tapahtumantuottaja Hanna Kiiskilä sekä vapputapahtumatuottaja Maria Nieminen toteavat yhteen ääneen ja epäilyksiä jättämättä opiskelijavapun tulevan tänä vuonna. Tavoitteena on toteuttaa tapahtuma mahdollisimman pitkälle aikaisempien vuosien tapaan.

Kiiskilä ja Nieminen kertovat vappuvalmistelujen pääteemana ja ajatuksena olevan tänä keväänä paluu normaalimpaan vappuun ja perinteisiin.        

"Vappu on sellainen tapahtuma, joka osittain järjestää itse itsensä. Tänä vuonna vapun merkitys on entistä suurempi. Itselleni se merkitsee käännekohtaa vapaampaan ja normaalimpaan tapahtumakulttuuriin", Kiiskilä kommentoi.

”Näen, että tapahtuma symboloi myös iloa vähän ankeamman ajan jälkeen. Tässä on kolme vuosikurssia, joille vappu on ensimmäinen laatuaan”, Nieminen muistuttaa.
 

Vappuaattona Turussa järjestetään perinteisesti lakitustilaisuus Taidemuseonmäellä. Aurankadun remontointi vaikuttaa jonkin verran rajoittavasti tapahtuma-alueeseen.

Tämän  jälkeen ylioppilaskunnan puheenjohtaja pitää vappupuheen, jonka päätteeksi ylioppilaat painavat valkolakit päähänsä. Taidemuseolta siirrytään Auransillan kupeeseen Runeberginpuistoon, missä pestään ja lakitetaan Liljan patsas.

Seuraavana päivänä ohjelmistossa on puolenpäivän aikaan vappupiknik Vartiovuorenmäellä. Piknikillä on luvassa rentoa musiikkia, viihdyttäviä ohjelmanumeroita sekä perinteisesti parhaan piknikpöydän palkitseminen.
 

Järjestäjien mukaan vapputapahtumat ovat hyvä hetki ja mahdollisuus verkoistoitua. Toimivaksi todettu keino tutustua uusiin ihmisiin on saapua tapahtumapaikalla oman ainejärjestön tai harrastejärjestön lipun luo.

"Vappu on tosi poikkitieteellinen ja silloin ollaan hyvin avoimia tutustumaan uusiin ihmisiin. Se on helppo paikka, jota ei tarvitse suunnitella", Kiiskilä tarkentaa.

"Todennäköisesti paikalla on myös paljon muita ihmisiä, jotka eivät ole kanssaopiskelijoihin ehtineet korona-aikana tutustumaan, joten monet ovat matalalla kynnyksellä liikkeellä", Nieminen toteaa.
 

Ensimmäistä kertaa opiskelijavappua viettäville tapahtuman järjestäjät nostavat ohjenuoriksi seikkailumielen sekä kokeilunhalun.  

"Kannattaa laittaa haalarit jalkaan ja lähteä avoimin mielin tarkastelemaan meininkiä. Kampuksella tapaa järjestöjä ja muita ihmisiä, Nieminen kertoo.

"Vappu on sellainen päivä, mihin ei välttämättä edes tarvitse suunnitelmia. Voi vain kävellä ovesta pihalle ja antaa tapahtuman viedä", Kiiskilä avaa.

 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ilmoitti luopuvansa yleisestä maskisuosituksesta huhtikuussa.  Poikkeuksina säilytettiin henkilöt, jotka ovat hakeutumassa koronaepäilyn vuoksi testiin.

Tapahtumantuottajien mukaan maskeja voi pitää, mikäli terveysturvallisuutensa kannalta haluaa pelata varman päälle, mutta sitä ei velvoiteta. Käyttö perustuu jokaisen omaan harkintaan.
 

Vahvasti vappuun osaksi kuuluvien siman ja munkin välisistä voimasuhteista vapun suunnittelijat eivät päässeet yksimielisyyteen. Siitä johtopäätöksen voivat heidän mukaansa lukijat tehdä itse, vaikka vahvoja näkemyksiä moneen suuntaan olikin.

Kiiskilä ja Niieminen toivottavat kaikki Turussa vappua viettävät lämpimästi tervetulleiksi ylioppilaskunnan organisoimiin tapahtumiin.

"Meillä vappu menee varsin työntäyteisesti, mutta kyllä varmasti päästään myös itse kevään juhlasta nauttimaan", tapahtuman valmistelijat päättävät.

 

Lue lisää

”Ja minua vaputtaa ja on vaputtanut ja oli vaputtanut” – näin opiskelijoiden tärkein juhla on näkynyt 90-vuotiaan Tylkkärin sivuilla

Vapu ei lopu. Tylkkäri valikoi arkistostaan juttuja opiskelijoiden tärkeimmästä juhlasta. (3/2021)

Tiesitkö tätä? Opiskelijavappu syntyi poliisin ja ylioppilaiden kahnauksesta – professori avaa 200 vuotta täyttävän juhlan salat

Poliittisen historian professori emeritus Timo Soikkanen törmäsi suomalaisen opiskelijavapun yllättävään syntyhistoriaan tutkiessaan Turun poliisin alkuaikoja. (4/2017)

Wappu on teekkarin joulu

Teekkareiden wappulehden päätoimittajat Jeremi Nyyssönen ja Niklas Luomala johdattavat Tylkkärin lukijat turkulaisen teekkariwapun lähteille. (4/2017)