Uutiset
11.12.2013

Varjovalmennus tahtoo ravistella valmennuskurssijärjestelmää

Helsingissä vasemmisto yrittää puuttua koulutuksen eriarvoistumiseen tarjoamalla ilmaista pääsykoevalmennusta.

Varjovalmennus alkaa tarjota Helsingin yliopistoon maksuttomia valmennuskursseja. Sen ovat perustaneet Helsingin yliopiston Sitoutumaton vasemmisto, Etelä-Suomen Vasemmistonuoret ja Helsingin Yhteiskunnallinen Opisto yhteistyössä KSL Opintokeskuksen kanssa.

Varjovalmennus aikoo tarjota kursseja ainakin oikeustieteen, lääketieteen, psykologian, taloustieteen, viestinnän ja sosiologian hakijoille. Ensimmäiset kurssit pidetään ensi keväänä.

Tarkoitus on järjestää hakijoille ohjattua opetusta ja vertaisryhmiä sekä tuottaa verkkoon kaikille avoimia materiaaleja ja oppimisympäristöjä. Lisäksi Varjovalmennus aikoo tarjota hakijoille tilaisuuksia kuulla eri alojen opiskelijoilta, millaista yliopisto-opiskelu on käytännössä.

Maksuttomien kurssien tavoitteena on Varjovalmennuksen mukaan puuttua eriarvoisuuteen ja koulutuksen periytyvyyteen. Erityisesti lääketieteelliseen ja oikeustieteelliseen tiedekuntiin sisään pääsevistä opiskelijoista suuri osa on käynyt valmennuskurssin.

"Kursseillamme on kaksi tarkoitusta. Toisaalta haluamme tarjota valmennusta niille, joilla ei ole kalliisiin kursseihin varaa. Toisaalta haluamme vähitellen murtaa valmennuskurssijärjestelmää. Meillä on aito huoli koulutuksen muuttumisesta maksulliseksi", kertoo Etelä-Suomen Vasemmistonuorten piirisihteeri Arto Bäckström.

Kurssien opettamisesta ja materiaalien tuottamisesta vastaavat vapaaehtoiset Helsingin yliopiston opiskelijat.

"Olemme saaneet hirveän paljon innokkaita vapaaehtoisia mukaan. Monet heistä ovat vetäneet aikaisemmin maksullisia kursseja ainejärjestöissään", Bäckström sanoo.

 

Turussa eimaksuttomia kursseja

 

Varjovalmennus suunnittelee tarjoavansa verkkomateriaaleja myös muualle kuin Helsingin yliopistoon pyrkiville. Arto Bäckström kertoo, että Varjovalmennus haluaa kannustaa ja auttaa toiminnan laajentamista myös muille paikkakunnille.

Turussa ilmaisia valmennuskursseja ei toistaiseksi ole saatavilla. Valtakunnallisten valmennuskurssiyritysten ohella kursseja ja materiaaleja tarjoavat monet aine- ja tiedekuntajärjestöt.

Esimerkiksi Turun Lääketieteenkandidaattiseuran valmennuskurssi maksaa 1090 euroa. Oikeustieteellisen tiedekuntajärjestön Lexin kurssien hinnat vaihtelevat vajaasta 300 eurosta noin 750 euroon. Kauppatieteen opiskelijoiden TuKY veloittaa kurssistaan 1290 euroa.

Politiikan tutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestön P-klubin omistama Yliopistovalmennus järjestää valmennuskursseja myös muiden oppiaineiden, kuten sosiaalitieteiden, psykologian, historian ja biologian hakijoille. Intensiivikurssien hinnat vaihtelevat 245 eurosta 570 euroon.

Lisäksi opiskelijajärjestöt myyvät edullisempia etäkursseja ja itseopiskelumateriaaleja.

LexKurssien valmennuskurssivastaava Riikka Laaksonen suhtautuu Varjovalmennuksen kursseihin hieman epäileväisesti.

"Hakijoiden keskuudessa tällaiselle toiminnalle voi olla kysyntää, mutta jos opettajat tulevat paikalle hyvää hyvyyttään, voidaanko taata opetuksen taso? Me kiinnitämme huomiota siihen, että opettajat olisivat parhaita mahdollisia, ja siksi heille myös maksetaan korvaus."

Laaksonen ei usko, että ainakaan alkuvaiheessa maksuton valmennus olisi merkittävä kilpailija maksullisten kurssien järjestäjille.

"Jos toiminta lähtee hyvin pyörimään, toki se voi tulevaisuudessa olla haastaja."

Teksti: Milla Ikonen

Kuvitus: Konsta Hormia