Uutiset
28.11.2018

Verkko-Tylkkäri ei välttämättä olisi paperilehteä ympäristöystävällisempi

Teksti:
Nella Keski-Oja
Kuvat:
Anetlanda/123RF Stock Photo
  • Paperi vai digi? Kysymys laittaa farkkupaidankin pään sekaisin.

Tutkijan mukaan on mahdotonta sanoa, kuormittaako paperilehti ympäristöä enemmän kuin verkkomedia.

”Sähköinen lehti on ympäristöystävällisempi valinta kuin paperilehti!”

Näin julistaa osa opiskelijapoliitikoista.

Väitteelle digilehden ympäristöeduista ei ole kuitenkaan esitetty perusteluja. Kysytään siis tutkijalta, kumpi on ympäristönystävän valinta: verkkomedia vai printtilehti?

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijan Hanna Pihkolan mukaan kysymykseen ei ole selvää vastausta.

”Tasapuolinen vertailu ei ole helppoa, koska tuotteet ovat erilaiset. Mitä enemmän asiaa pöyhii, sitä hankalammaksi se tulee”, Pihkola sanoo.

Tutkijan mukaan printtilehden ympäristökuormitus muodostuu paperin valmistuksesta sekä lehden painatuksesta ja jakelusta. Verkkomediaa luetaan puolestaan elektroniselta laitteelta, jonka valmistus ja energiankulutus aiheuttavat verkkolehden ympäristökuormituksen.

”Suomessa paperi tulee todennäköisesti läheltä. Elektroniset laitteet on valmistettu aika paljon kauempana, jolloin emme oikeastaan huomaa niiden ympäristövaikutusta. Elinkaaritutkimuksissa kuitenkin korostuvat esimerkiksi kaivostoiminnan paikalliset vaikutukset raaka-aineiden hankinnassa”, Pihkola avaa.

Erityisesti älypuhelimien valmistamiseen tarvittavien materiaalien ympäristövaikutukset ovat valtavat.  Verkkomedian käyttö muodostaa vain pienen osan sähkölaitteen kokonaiskäytöstä, mutta pieni on myös tarvitun paperin määrä pienilevikkisen lehden tekemiseen. Tylkkäri painetaan paperille, joka on suurimmaksi osaksi kierrätettyä.

Tutkijan mukaan tärkeintä on kuluttaa fiksusti ja tarpeeseen – sekä kierrättää. Nykyään varsinkin vanhentuneita pienikokoisia sähkölaitteita jää paljon koteihin lojumaan. Erilaisia laitteita käytetään yhä enemmän ja vaihdetaan uusiin yhä nopeammin, jolloin niiden käyttöikä lyhenee ja ympäristökuormitus kasvaa.

”Elektronisten laitteiden kierrättämisessä on tosi paljon parantamisen varaa. Jatkossa raaka-aineista tulee enenevissä määrin pulaa.”

Pihkola muistuttaa, että mediatuotteet tuskin ovat yksittäisen kuluttajan isoin ympäristökuormituksen syy. Suurimman taakan muodostavat asuminen, ruoka ja liikenne.

”Usein päädytään miettimään, otanko kaupassa paperi- vai muovipussin, kun isompi vaikutus on sillä, ajanko kauppaan autolla”, Pihkola sanoo ja jatkaa:

”Yksittäisten tuotteiden vertailun sijaan kannattaa miettiä kokonaisuutta ja sitä, mikä tuo iloa, ja toisaalta myös, mistä voi omaa kulutusta vähentää. Jos painettu lehti on tosia tärkeä, siitä ei välttämättä kannata luopua. Yksittäisen lehden kuormitus ei ole hirveän iso.”

Lue lisää:

Vääntö Tylkkärin tulevaisuudesta käy kuumana – ratkaisuja saadaan tänään

Turun ylioppilaslehden tulevaisuus jakaa jyrkästi opiskelijapolitiikkojen mielipiteet. Koko syksyn kiivaana jatkunut keskustelu huipentuu keskiviikkona, kun TYYn edustajisto kokoontuu tekemään talouspäätöksiä. (11/2018)

”Ei leikkaustarvetta” vs. ”Kohtuuton osuus budjetista” – Näin opiskelijapoliitikot perustelevat kantojaan Tylkkärin taloudesta

Digisisältöjen kehitystyötä varten lisärahaa olisi valmis myöntämään jopa osa edaattoreista, jotka muuten haluavat leikata lehden budjettia. (11/2018)

Digiloikka tuntemattomaan ei kannata – formaattiselvitys puoltaa tylkkärin ilmestymistä printtinä ja verkossa

Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto päätti tilata vuoden 2017 keväällä selvityksen Tylkkärin säilyttämisen tai muuttamisen vaikutuksista. (10/2018)