Uutiset
22.03.2022

Vertailussa Ylioppilaskylän lähikaupat: yksi kauppa on selkeästi edullisin

Teksti:
Reeti Jalasmäki
Grafiikat:
Anni Savolainen

Tylkkäri otti Ylioppilaskylän lähikaupat suurennuslasin alle. Löytyykö kauppojen hinnoista eroja, ja miten suuria ne ovat?

Lähikaupoista vertailtiin K-market Maisteri, K-market Ylioppilaskylä, S-market Halinen ja K-Supermarket Nummenpakka. 

K-Market Ylioppilaskylä on tietyllä tapaa Ylioppilaskylän keskus. Se sijaitsee vastavalmistuneessa Tyyssijassa. K-Market Maisteri sijaitsee puolestaan vähän matkan päässä Tyyssijasta, kylpylähotelli Caribian toisella puolella. 

Seuraavaksi lähimmät kaupat ovat tämän vertailun suuremmat kaupat, S-Market Halinen ja K-Supermarket Nummenpakka.

Nämä neljä kauppaa valikoituivat vertailuun etäisyyden perusteella. Lähimmät Lidlit löytyvät keskustasta ja Itäharjulta. Muista suurista kaupoista lähimpänä ovat Itäharjun ja Tampereentien Prismat. 

 

Jutun ohessa olevan listan hinnat ovat kilohintoja, eikä niissä ole mukana panttia. Hinnat on kerätty 6.–14.3. välisenä aikana.

Vertailtaviksi pakkauksiksi valittiin sellaiset koot, joita löytyi jokaisesta kaupasta. 

Pienten kauppojen valikoimaan ei aina kuulu suuria pakkauksia, joilla olisi myös pienin kilohinta. Merkittävästi erikokoisten pakkauksien valitseminen olisi vääristänyt hintaeroja.

Jokaisen tuotteen kohdalla valittiin kilohinnaltaan halvin vaihtoehto, jonka pakkauskoko ei eronnut merkittävästi pienimmistä kaupoista löytyneistä tuotteista. 

Tarjoustuotteet on pyritty jättämään ulos vertailusta ja käyttämään tuotteiden normaaleja hintoja, silloin kun ne ovat olleet saatavilla.

 

Suurimmissa lähikaupoissa eli Halisten S-marketissa ja K-Supermarket Nummenpakassa jokainen tuote oli halvempi kuin pienemmissä kaupoissa. S-Marketista löytyi puolestaan suurin osa halvimmista tuotteista. 

Kahden pienen kaupan välillä ei löytynyt paljon eroja. Monen tuotteen hinnat olivat täsmälleen samat. Pienimmät erot kauppojen välillä olivat tuoreissa tuotteissa.

Suurimmat erot hintoihin kauppojen välillä syntyivät siitä, oliko kyseistä tuotetta saatavilla halvimpien merkkien kuten Xtran ja K-menun valmistamana. Tällöin hintaerot kasvoivat hyvin suuriksi. Jos tuotetta ei taas ollut tällaisten merkkien valmistamana, olivat hintaerot yleensä melko pieniä.

 

Lue lisää

Asumisen hinta nousee, vaikka Turkuun rakennetaan jatkuvasti uutta – opiskelijan tuloista menee niin suuri osa vuokraan, että sitä voi kutsua rasitteeksi

Nuoret eivät kaipaa omistusasuntoon. Sen sijoittajat ovat huomanneet.

Takuuhyvä appelsiinikana – ruotsalainen ysäriruoka on yhteiskuntatieteiden opiskelijan luottoresepti

Ruuan voi tehdä joko kanalla tai vegaanisena versiona.