Uutiset
15.10.2014

Viimeisen päivän ruuhka

Teksti & Kuvat:
Lauri Hannus
  • Kansainvälistä liiketoimintaa opiskeleva Eerika Ala-Kantti uskoo tenttikirjojen saatavuuden huononevan TYYn kirjaston sulkeutumisen myötä. Ala-Kantti vieraili kirjaston päättäjäisissä sekä palauttaakseen että ostaakseen aineistoa.

TYYn kirjaston sulkeutuminen näkyy tenttikirjojen saatavuudessa.

TYYn kirjasto viettää tänään päättäjäisiään viimeisen eräpäivän merkeissä. Kirjasto on avoinna yleisölle palautuksia varten vielä lokakuun loppuun asti, mutta teosten lainaaminen ei enää ole mahdollista.

Kirjastonhoitaja Juha Helinin ja hänen sijaisensa Lilli Kantin mukaan opiskelijoita on käynyt koko päivän ajan kirjastolla paljon.

”Heti aamukymmeneltä väkeä oli jonoksi saakka”, kertoo Kantti.

Osa vierailijoista on tullut palauttamaan lainansa, osa kysymään niille lisäaikaa tai ostaakseen aineistoa omakseen. Kirjaston aineistoa ollaan myymässä myös asiakkaille. Alun perin näin ei ollut tarkoitus toimia, vaan idea on kummunnut asiakastiedusteluista. 

”Sähköpostitse on tullut kymmeniä tiedusteluita. Moni haluaa ostaa nimenomaan lainojen pohjalta, ja oletan, että valtaosa tiedusteluista koskee kurssikirjoja,” Helin sanoo. 

Pitkää laina-aikaa kaivaten

Kansainvälistä liiketoimintaa opiskelevalle Eerika Ala-Kantille TYYn kirjasto on tullut opintojen aikana tutuksi useasti.

”Täältä on löytynyt aika paljon sellaisia kirjoja, jotka ovat kauppatieteiden kirjastosta loppu. Uskonkin, että kirjojen löytäminen vaikeutuu kirjaston sulkemisen vuoksi.”

Lisäkappaleiden ohella myös kuukauden mittainen laina on tullut tarpeeseen.

”Omassa kirjastossamme kirjoja on liian vähän, ja viikon laina-aika on hankala. Kolme viikkoa ennen tenttiä luettu kirja ei paljoa auta.”

Ala-Kantti on aikeissa ostaa kirjastolta poistettavaa aineistoa itselleen.

”Voi olla että hankin paljonkin: sekä opintoihin liittyen, että omaksi huviksi sellaisia kirjoja, joita haluan lukea – ja toivottavasti jossain kohtaa ehdinkin.”

TYYn kirjaston n. 9400 niteen lopullinen kohtalo on yhä avoin. Helinin mukaan osa sijoitetaan yliopiston kirjastoihin, osa myydään. Kirjahankintoja mielivillä on kuitenkin kiire, sillä niitä poistetaan järjestelmästä heti huomisesta alkaen. Tiedustelut aineistosta kannattaakin tehdä pikaisesti osoitteeseen tyy-kirja@utu.fi.

Video päättäjäisaamun tunnelmista:

Videon toteutus: Aleksi Malinen