Uutiset
30.11.2009

Yliopisto joutuu maksamaan korvauksia

Virkamieslautakunta määräsi Turun yliopiston maksamaan korvausta liikunnan ohjaajan ja liikuntasuunnittelijantoimessa määräaikaisissa virkasuhteissa yli viisi vuotta vuosina 2002-2007 työskennelleelle Eeva Ojaselle.

Ojanen pitää päätöstä hyvänä myös työsuhteiden ketjuttamisongelman julkisuuteen saattamisen puolesta.

"Näitä ei hirveän paljon tule julkisuuteen, vaikka niitä tapahtuu. Sain aika monta nimetöntä myötätuntopuhelua", Ojanen kertoo.

Ojasen mukaan työsuhteen ketjuttamista seurasi toimen muuttaminen vakituiseksi, mutta sen sijaan että Ojaselle olisi tarjottu mahdollisuutta jatkaa vakinaisena, paikka julistettiin avoimeen hakuun. Ojanen hävisi haun puutuvan korkeakoulututkinnon vuoksi, vaikka oli hoitanut pestiä yli viisi vuotta. Yliopisto vetosi Ojasen kieltäytyneen työtehtävän palkkaehdoista, mutta Ojanen kieltää näin tehneensä.

"Johan sen järkikin sanoo, että jos minulle olisi tarjottu lähes 6 vuoden odottamisen jälkeen virkaa, niin tietysti olisin sen ottanut vastaan", Ojanen toteaa.

"Suoranaisia virheitä ja valheita oli hakua käsittelevissä muistioissa, joita kirjoiteltiin moneen kertaan uudelleen. Koetettiin kääntää asioita tiettyihin muotteihin."

Määräaikaisten työsuhteiden ketjutuksiin liittyvän jutun voitettuaan ei Ojanen välttämättä lähde jatkamaan oikeustaistelua hakumenettelyn mahdollisista menettelytapavirheistä.

"Oikeusprosessit on kauhean rankkoja kun ne kestävän niin kauan. Täytyy nyt katsoa."

Turun yliopiston henkilöstöjohtaja Risto Hovirinta kieltäytyy kommentoimasta ja vetoaa unohtaneensa tapauksen yksityiskohdat.

"Yliopistolla ja Ojasella on erilainen näkemys siitä tarjottiinko vakituista suhdetta", Hovirinta ilmoittaa lyhyesti.

Ojasen silloinen työkollega Paavo Viinikainen ei halua kommentoida Ojasen tapauksen yksityiskohtia.

"Siinä tapahtui menettelytapavirheitä tiedotuksessa ja kaikessa muussakin", Viinikainen suostuu kuitenkin kertomaan.

Teksti: Heikki Isotalo