Uutiset
02.03.2021

Yliopisto pysyy suljettuna – Unica myy noutoruokaa autosta Ylioppilaskylässä sulkutilan aikana

Teksti:
Samuli Tikkanen
Kuvat:
Teemu Perhiö

Noin vuosi sitten Turun yliopisto siirtyi toiminnassaan etäopetukseen. Sille tielle on toistaiseksi jääty.

Vielä viime syksynä yliopiston johto piti mahdollisena opetuksen toteuttamista yhä laajemmin hybridimallin avulla eli lähi- ja etäopetusta yhdistellen.

Yliopiston koronavaaraa simuloiva liikennevalomalli on kuitenkin pysynyt punaisena käyttöönotostaan asti. Lähiopetusta on annettu vain sitä välttämättömästi vaativissa aineissa.

Heikentynyt koronatilanne ja maaliskuussa alkava kolmen viikon sulkutila pitävät tunnelin päässä näkyvän valon kelmeänä. Yliopisto-opiskelijat tuskin pääsevät lähiopetukseen tai kirjastoon lähiaikoina.

Etävapusta on näillä näkymin tulossa jo perinne. Maaliskuun lopussa tiedetään, olisiko mahdollista järjestää ainakin perinteinen lippukulkue livenä, TYYn hallituksen pueenjohtajan Aliisa Wahlsten kertoo.

Helmikuun lopussa Unica tiedotti, että sen ravintolat menevät kiinni sulkutilan ajaksi. Unica tulee kuitenkin myymään noutoruokaa autosta Ylioppilaskylässä maanantaista 8.3. alkaen.

Opiskelijaravintolat ympäri Suomen ottivat maanantaina 1.3. kantaa hallituksen lakiesitykseen, jolla suljettaisiin ravintolat mutta ei opiskelijaravintoloita. Lakiesitys jättäisi Unicankin ilman tukia.

Campussport jäädytti toimintansa jo joulukuun alussa, jonka jälkeen asiakkaille on järjestetty online-tunteja. Kuntosalit ovat auki varauksen tehneille.
 

Yliopiston virallinen ohjeistus oli pitkään kahdenkymmenen ryhmäkoko, isoissa saleissa jopa viidenkymmenen ryhmäkoko, mutta joulukuun puolivälissä ryhmäkoko pudotettiin kymmeneen.

Suojaetäisyyttä on korjattu kahteen metriin ja yliopiston tiloissa sekä kampuksella on maskipakko. Kirjastot palvelevat vain varausten noutopaikkoina.

Turun yliopiston vararehtori Piia Björnin mukaan yliopisto helpottaa rajoituksia ja lisää läsnäoloa kampuksella heti kun se on mahdollista. Björnin vastuulla ovat yliopiston koulutusasiat.

”Itse luotan siihen, että taas alkusyksystä pääsemme aloittamaan vähintään hieman isommissa ryhmäkoissa.”

Björn kertoo, että kaikissa tiedekunnissa on järjestetty keväälläkin ainakin jonkin verran pienryhmä- ja hybridiopetusta tai -ohjausta.
 

Kyllästyneisyys etäopiskeluun on yleistä opiskelijoiden keskuudessa. Miten Björn uskoo tämän vaikuttavan opiskelijan hyvinvointiin?

”Kyllästyneisyyden tunne on sellainen, jonka me kaikki jaamme tällä hetkellä. Se tiedetään, että opiskelijoiden hyvinvointi on tällä hetkellä heikentymässä.”

Lue lisää: ”En ole päässyt kokemaan minkäänlaista kiinnittymistä yhteisöön”, sanoo fuksi Siiri Turunen – mitä käy koulutuksen laadulle, kun lähiopetusta ei saa?

Björn painottaa, että rokotteet ovat nyt olemassa ja rokottaminen etenee, vaikkakin aluksi luvattua hitaammin.

”Viimeistään tämän vuoden loppuun mennessä tilanne helpottaa.”

Björn mainitsee, että opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi on tehty konkreettisia satsauksia, kuten Terve Mieli -hanke, johon yliopisto ja TYY saivat yhdessä rahoitusta OKM:ltä. Lisäksi muita opiskelijan hyvinvointiin ja opiskelijaohjaukseen keskittyviä hankkeita on valmisteilla.

Koronatilanteesta päästään vielä pois, eikä tilanne tule kestämään ikuisesti, Björn muistuttaa. Hän kehottaa opiskelijoita olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä yliopiston henkilökuntaan.

”Pitäkää toisiinnekin yhteyttä. Me kaikki yliopiston johdossa ja tiedekunnissa ja oppiaineissa olemme ihan oikeasti teitä opiskelijoita varten, meitä saa niin sanotusti vaivata.”
 

Lue lisää

”En ole päässyt kokemaan minkäänlaista kiinnittymistä yhteisöön”, sanoo fuksi Siiri Turunen – mitä käy koulutuksen laadulle, kun lähiopetusta ei saa?

Turun yliopisto siirtyi etämoodiin maaliskuussa 2020, kun valtiovalta julisti Suomeen poikkeustilan. Haastattelimme fuksia ja rehtoria. (6/2020)

“Palautuksen jälkeen istuin vain yksin himassa ruokapöydän ääressä” – tältä tuntuu valmistua maisteriksi korona-ajassa, yhdeksän graduntekijää kertoo

Toimittaja Sara Koiraselle poikkeustila mahdollisti graduun paneutumisen. (3/2020)

Selviytymispäiväkirja: Kuplassa

Yksi lihansyöjäkasvi, yksi asunto, neljä viikkoa. Toimittaja Vy Tramin poikkeustilapäiväkirja. (3/2020)