Uutiset
16.01.2009

Yliopistolaiset liikkeellä

Uusi yliopistolaki herättää yliopistolaiset toimimaan.

Uusi yliopistolaki, jonka mukaan yliopistojen sisäisistä asioista päättäisivät jatkossa myös akateemisten piirien ulkopuoliset tahot, on herättänyt vastarintaa yliopistolaisissa. Toistaiseksi on kuitenkin lähinnä tyydytty kiukkuiseen mutinaan. Helsingin yliopiston juhlasalissa 7. tammikuuta pidetyn Tieteen päivien avajaistilaisuuden keskeyttäneet mielenosoittajat olivat sitä mieltä, että nyt on tekojen aika.

Yliopisto-opiskelijoista ja -tutkijoista koostunut mielenosoittajajoukko häiritsi avajaistilaisuutta keskeyttämällä opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) marssimalla salin etuosaan. Mielenosoittajien mukaan Helsingin yliopiston johtosääntöä ollaan muokkaamassa, ennen kuin laki edes on ehtinyt eduskunnan käsittelyyn. Näinhän lakia ollaan toteuttamassa täällä Turusssakin: eduskuntakäsittely asiasta on vasta tänä keväänä.

Viime aikoina yliopistoinstituution rakennetta on muokattu varsin nopealla aikataululla. Uusi yliopistolaki mahdollistaa muun muassa Helsinkiin perusteilla olevan Aalto-yliopiston käynnistämisen. Sen nimi julkistettiin viime keväänä viikko opposition välikysymysäänestyksen jälkeen. Samaan aikaan eduskuntatalon portailla osoitettiin mieltä uutta yliopistolakia ja uudenmuotoista yliopistoa, siis myös Aalto-yliopistoa vastaan.

Avajaistilaisuuden uusiksi pistäneet mielenosoittajat kutsuvat tammikuun viimeisenä torstaina 29.1. Helsingissä järjestettävään yleiskokoukseen yliopistolaisia, jotka eivät ole tyytyväisiä uudistukseen eivätkä sen toteutustapaan.
Yliopistolaisten yleiskokous uudesta yliopistolaista Helsingin yliopiston Porthaniassa 29.1. klo 13 alkaen.

Teksti: Eva-Liisa Raekallio
Turun ylioppilaslehti 1/2009 (16.1.)