Uutiset
12.02.2009

Yliopistolaki halutaan seisauttaa

Opiskelijat ja henkilökunta kokoontuivat Helsinkiin vastustamaan yliopistolakia.Torstaina 29. tammikuuta Helsingin yliopiston Porthaniassa pidetty yliopistolaisten yleiskokous keräsi yli 500 ihmistä kuuntelemaan, mitä opiskelijoilla ja henkilökunnalla oli sanottavaa uudesta yliopistolaista ja sen valmistelusta.
Yliopistolaisten viesti oli kriittinen. Heidän mukaansa lakia on opetusministeriön johdolla viety eteenpäin kiirehtimällä, ilman vuoropuhelua yliopistoyhteisön kanssa.
Kokouksen järjesti pääosin Helsingin yliopiston opiskelijoista ja henkilökunnasta koostuva opiskelijatoimintaverkosto. Verkoston jäsen, opiskelija Solja Kovero piti lain ongelmana esimerkiksi sitä, että tutkijoiden riippumattomuus vaarantuu, kun yliopistoja uudistestetaan elinkeinoelämän periaatteilla.
"Yhteiskuntakriittinen tutkimus on vaarassa, ja aika heppoisin perustein on lähdetty yliopistoinstituutiota muuttamaan", Kovero huomautti.
Verkoston jäsenten mukaan syy verkoston organisoitumiseen oli yliopistojen yleinen hampaaton linja. Heidän mielestään laki myös valmisteltiin kiireellä ilman rakentavaa keskustelua.
"Uudistusta ajetaan ulkoapäin ja elinkeinoelämän ehdoilla", opiskelija Rita Jailo kritisoi.
Opiskelija Mikko Lindström korosti, että opiskelijatoimintaverkosto tulee tekemään kaikkensa hidastaakseen lain etenemistä.
"Lakko on täysin mahdollinen", hän totesi.
Kokouksessa perustettiin työryhmiä toteuttamaan muun muassa adressi-, mielenosoitus-, ja lakkoprojekteja.

Kokouksen toinen puheenjohtaja, akatemiatutkija ja Tieteentekijöiden liiton jäsen Martina Reuter kertoi, että henkilökunta on ollut alusta asti mukana opiskelijatoiminnassa. Hän, kuten moni muukin, epäilee demokratian toimivuutta lain valmistelussa.
"Koko prosessi heijastaa demokratian kriisiä. Tässä on kyseessä poliittisen kulttuurin muutos, on siirrytty komiteatyöskentelystä selvitysmiestyöskentelyyn", Reuter pohti.
Hän kertoo, että henkilökunnan kannalta uudistuksen suurin ongelma on virkasuhteiden muuttuminen työsuhteiksi. Se merkitsee etuuksien tuntuvia heikennyksiä.
Opiskelija Joonas Mäkisen mielestä uudistus uhkaa yliopiston sielua. Hän kertoi opiskelevansa matematiikkaa sen filosofisen ulottuvuuden takia, ja pelkäävänsä filosofisuuden vaarantuvan, jos lain myötä tutkimuksen painopiste kohdistetaan elinkeinoelämän näkyviin tarpeisiin. Oikeustieteellisen tiedekunnan varadekaani Kai Kalima kommentoi, että vapaa ja kriittinen yliopisto on vaarassa.
"Yliopiston tarkoitus ei ole tuottaa itselleen rahaa", Kalima painotti.

Keskustelu oli kokouksessa vilkasta, ja puheenvuorot kirvoittivat voimakkaita mielipiteitä. Yleisöstä ihmeteltiin Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) viimevuotisen hallituksen vaisuutta lain suhteen. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Veikko Eranti väitti, että SYL on viime vuonna ollut joko nukuksissa tai poliittisesti väärässä.
Paikalla ollut SYL:n nykyinen puheenjohtaja Jussi Rauvola kertoi, että SYL tulee eduskuntakäsittelyn lausuntokierroksilla tukeutumaan viimevuotisen hallituksen myönteiseen lausuntoon.
Kokousta oli kuuntelemassa myös TYY:n hallituksen toinen koulutuspoliittinen vastaava Elias Laitinen.
"TYY sympatiseeraa opiskelijatoimintaa, koska myös TYY näkee, että lakiluonnoksessa on kohtia, jotka eivät ole hyviä ja joihin pitää pyrkiä vielä vaikuttamaan", Laitinen miettii.
Teksti: Eva-Liisa Raekallio

Turun ylioppilaslehti 3/09 (13.2.)