Uutiset
26.03.2009

Yliopistolakia vastustettiin karnevaalitunnelmissa

Toiseen Helsingissä järjestettyyn yliopistolakia vastustavaan suurmielenosoitukseen perjantaina 13. maaliskuuta osallistui noin 1300 ihmistä. Joissakin tiedotusvälineissä heitetyt arviot muutamasta sadasta osallistujasta osuivat reilusti alakanttiin.
Pelkästään Turusta mielenosoittajia tuli kaksi bussilastillista: henkilökuntaa ja tutkijoita Tieteentekijöiden liiton järjestämällä kuljetuksella ja opiskelijoita Vasemmistonuorten organisoimalla bussilla.

Helsingissä opiskelijat, yliopistojen työntekijät ja muut lain vastustajat marssivat karnevalistisessa tunnelmassa Senaatintorilta Aleksanterinkatua pitkin Mannerheimintielle ja eduskuntatalon edustalle ja siitä takaisin yliopistolle. Musiikki raikui, ihmiset tanssivat, punaiset soihdut savusivat ja saippuakuplat liitelivät kevätauringossa.
Tuhatpäisen joukon kulkua rytmittivät luovasti rimmaavat iskulauseet.
"Kenen yliopisto? Meidän! Kenen ehdoilla? Meidän!"
"Huudamme huolesta, uusi laki on suolesta!"
"Vi vill studera, inte producera!"
"OPM, häpeä, lakinne on typerä! OPM:n uudistus, vuosisadan munaus!"
Vaatimuslistalle pääsi muitakin tärkeitä aiheita:
"Opiskelijoille rahaa, kilju on pahaa!"
Eduskuntatalon portailla haudattiin sivistysyliopistoksi nimetty musta arkku ja sitä saattamassa ollut Henna Virkkunen -pahvi­-n­ukke. "Henna, Henna, meiltä palaa pinna!", mielenosoittajat huusivat, mutta opetusministeri ei ilmestynyt paikalle.
Marssin päätteeksi muutaman sadan mielenosoittajan joukko valtasi yliopiston päärakennuksen viikonlopun ajaksi.

Teksti: Silja Ylitalo
Kuva: Jani Sipilä

Miksi vastustat uutta yliopistolakia?

"Koska olen ollut virkamiehenä yliopistolla 35 vuotta. Vastustan sitä että valta menee muualle. Valta kuuluu oppilaille! Toimiva yliopisto on sitä että kaikki valta on oppilailla, aivan kuin Pariisin kommuunissa valta oli kansalla. Ai Turun ylioppilaslehdestä? Turusta tulee hyviä animaatioita."
Kyösti Mankamo, elokuva- ja televisiotutkimus, Helsingin yliopisto.

"Osallistuin myös edelliseen mielenosoitukseen. Varsinkin maksulliset tutkinnot ja rahoituksen muutos huolestuttavat minua."
Venla Kaleva, eläinlääketiede 1. vuosi, Helsingin yliopisto.

"Eikö syyt ole aika ilmeiset? Se on ainakin omituista, että yliopiston hallituksen jäsenistä yli puolet olisi ulkopuolisia, ja itselleni tärkein syy vastustaa lakia. Se ei minua niin haittaa, vaikka rahaa virtaisi yliopistoon jostain ulkopuoleltakin."
Juho Haavisto, kulttuurihistoria 6. vuosi, Turun yliopisto. Mukana mielenosoituksessa myös Pessi, 1 v.

"Tässä on tapahtunut näille ajoille tyypillinen sanoinkuvaamaton skandaali. Yliopistojen itsemääräämisoikeus murskataan kuin kärpänen. Tämä on hirveän törkeää tulevia sukupolvia kohtaan. Tällainen käytös on ollut tälle hallitukselle tyypillistä, eikä tätäkään mielenosoitusta luultavasti kuunnella. Yliopiston rehtorien täällä pitäisi olla, heidän pitäisi olla lyömässä nyrkkiä pöytään ja menemässä lakkoon, eikä jättää tätä viattomien opiskelijoiden harteille."
Peter von Bagh, ohjaaja, Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian professori.

"Olen huolissani yliopistodemokratiasta ja perustutkimuksen asemasta."
Heini Väisänen, sosiologia 5. vuosi, Helsingin yliopisto.

Teksti: Silja Ylitalo

Ville Lahtivuori:
"Pitää järjestää haloo"

Edustajistoryhmä Vihreän vasemmiston puheenjohtaja Ville Lahtivuori ihmettelee TYYn suhtautumista yliopistolain vastustamiseen. Hänen mielestään TYYn pitäisi toimia näkyvästi, eikä turvautua ainaostaan kannanottoihin tai lausuntoihin.
"TYYn linja yliopistolakiin vaikuttamisessa on kulkenut virallisia teitä pitkin kannanottoina ja lausuntoina. Se ei tässä tapauksessa riitä. Välillä pitää järjestää haloo, jotta asiat voivat muuttua", Lahtivuori sanoo.
TYYn hallituksen puheenjohtaja Jukka Vornanen on samaa mieltä, mutta ei näe mielenosoittamista TYYn tapana vaikuttaa.
"Mielenosoitukset keräävät kyllä huomiota ja herättävät keskustelua, mutta vaikuttavuudessa uskon enemmän suoriin yhteydenottoihin. TYYn edustajat ovat henkilökohtaisesti päässeet esittämään lakikritiikkinsä niin opetusministeri Henna Virkkuselle kuin koko sivistysvaliokunnallekin. Mielenosoituksilla on toki roolinsa, mutta ei haloon järjestäminen ole yksistään mikään autuaaksi tekevä voima. Vuorovaikutteista vaikuttamista eivät mielenosoitukset korvaa", Vornanen sanoo.

Vihreä vasemmisto ei ole TYYssä yksin yliopistolakia vastustamassa, mutta heidän vaikuttamistapansa on suorempi.
"Uskon, että edustajistossa suurin osa vastustaa yliopistolakia, mutta vastustuksen taso on hyvin lievää. TYYssä on pitkään ollut sellainen omituinen toimintakulttuuri, jossa poliittisuus koetaan pahaksi. Edustajistosta on tullut liian tiedekuntapainotteinen. Siellä ei uskalleta toimia tai edes tukea toimintaa", Lahtivuori sanoo.
Hän viittaa TYYn hallituksen päätökseen olla tarjoamatta bussikyytiä Helsinkiin yliopistolaisten mielenosoitukseen.
"En ymmärrä, miksi TYY ei lähtenyt tähän mukaan. Se, että TYY olisi tukenut tätä bussimatkaa, ei tarkoita, että TYY suoranaisesti vastustaisi yliopistolakia. TYY olisi tarjonnut mahdollisuuden jäsenilleen päästä mielenosoitukseen; se olisi ollut jäsenpalvelua."
Vasemmistonuoret joutuivat lopulta järjestämään bussin TYYn jäsenille itse.
"Mielenosoituksista TYY on pysynyt sivussa siitä syystä, että mielenosoituksilla on ajettu myös sellaisia tavoitteita, joita TYY ei allekirjoita", Vornanen sanoo.

Teksti: Jani Sipilä
Turun ylioppilaslehti 6/2009 (27.3.)