Uutiset
14.08.2014

Yliopiston kirjastopalvelut uudistuvat

Teksti:
Aleksi Malinen
Kuvat:
Lauri Hannus
  • Kauppatieteiden kirjaston remontti on loppusuoralla.

Muutokset parantavat toimipisteiden tekniikkaa ja avaavat uusia tiloja opiskelijoiden käyttöön. Remontit aiheuttavat myös katkoja tenttikirjojen saatavuuteen.

Turun yliopiston kirjastot ovat melkoisen uudistusmylläkän vallassa. Lemminkäisenkadulla sijaitsevaan Teutoriin aukeaa syyskuussa uunituore kirjasto, jonne lääketieteen, historia-aineiden sekä taiteiden ja kulttuurien tutkimuksen aineistot muuttavat. Remontoitavan pääkirjaston palvelut ovat vuoden loppuun saakka Jusleniassa, ja luonnontieteiden aineistoja keskitetään Quantumiin.

Myös kauppatieteiden kirjasto on kokenut muutoksia. Uusitut tilat avataan 25.8.

”Sisääntulon lähelle on tullut ryhmätyötiloja. Kirjastossa on nyt myös palautus- ja lainausautomaatit sekä pienempi palvelutiski”, pääkirjastossa suunnittelijana työskentelevä Kaisu Kesonen kommentoi kauppakorkeakoulun kirjaston uusittua ilmettä.

Uudistuksen syy on yksinkertainen: palvelun laatua halutaan parantaa. Aiemmin esimerkiksi HKT-laitoksen aineistot ovat olleet hajallaan, mutta nyt ne keskitetään Teutoriin.

”Uudistusta pohdittiin ensimmäisen kerran jo 2010, mutta lopullinen suunta kirjaston tulevaisuudelle saatiin yliopiston HalRake-työssä. Opiskelijoiden edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana suunnittelemassa uudistuksia”, Kesonen kertoo.

Itsepalvelua ja aktiivista vuorovaikutusta

Uusittujen palvelutiskien ja lainaus- ja palautusautomaattien myötä kirjaston henkilökuntaa on tarkoitus jalkauttaa asiakkaiden pariin. Kevyempi palvelutiski tulee löytymään myös Teutorista ja lopulta Quantumistakin.

”Pyrimme entistä aktiivisempaan vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa. Näin voimme avustaa enemmän vaikkapa tiedonhaussa”, Kesonen mainitsee.

Kauppatieteiden kirjastosta löytyy jatkossa myös uudenlainen palautushylly, jonne kirjat voi jättää ja josta toinen voi napata ne suoraan mukaansa. Näin palauttaminen automatisoituu, ja kirjaston henkilökunnan työtunnit voidaan kohdentaa entistä paremmin asiakaspalveluun.

Avohyllyissä pidettävään aineistoon on myös laitettu RFID-tarrat, jotka helpottavat lisääntyvää itsepalvelua. Lainaaminen ja palauttaminen tapahtuvat jatkossa siis samankaltaisesti kuin Turun pääkirjastossa.

”Lainausautomaatti tunnistaa useamman päällekkäisen kirjan, eikä tarvitse ihmetellä viivakoodeja”, Kesonen huikkaa.

Pääkirjaston asiakastilat laajenevat

Uuden Teutorin toimipisteen sekä pääkirjaston remontin myötä kirjaston toiminnot Jusleniassa ja Signumissa lakkaavat. Kielten kirjasto siirtyy uusittavan päärakennuksen kolmanteen kerrokseen, jossa on aiemmin ollut kirjastohenkilökunnan työtiloja.

Pääkirjasto kokeekin melkoisen muodonmuutoksen.

”Alakerran sisääntuloaulassa voi lukea sanomalehtiä, ja kolmas kerros avataan asiakkaille. Tiloihin tulee erityyppisiä lukusaleja, joista osa sopii täysin hiljaiseen ja osa kannettavan tietokoneen kanssa työskentelyyn”, Kesonen valottaa.

Uudistusta tehtäessä on otettu huomioon opiskelijoiden tarpeet erilaisilla opiskelu- ja lukutiloille, ja paranneltu pääkirjasto on määrä avata vuoden 2015 alussa.

Myös Quantumin kirjastotilat ovat remontissa. Rakennukseen on tarkoitus siirtää vuoden loppuun mennessä kaikki matemaattis-luonnontieteelliset aineistot Arcanumin ja Bio-geotieteiden kirjastoista sekä kurssikirjastosta.

Kesonen mainitsee, että uusittu Quantumin toimipiste aukeaa lokakuussa, ja aineistojen siirto muista pisteistä aloitetaan syyskuun lopulla. Siirrettäviä aineistoja ei ole muuton aikana mahdollista lainata.

Myös HKT-laitoksen kurssikirjat ja aineistot ovat jonkin aikaa poissa käytöstä. Kesonen suositteleekin lainaamaan tarvittavat tentti- ja muut kirjat heti. Kurssikirjat pakataan 25.8. alkaen eikä niitä voi sen jälkeen lainata ennen Teutorin avautumista. Muut HKT-laitoksen aineistot ovat olleet poissa käytöstä jo kesäkuun alusta.

Teutorin kirjaston aukeamispäivämäärä ei ole vielä varmistunut, mutta todennäköinen ajankohta on syyskuun jälkipuoliskolla. Tarkka päivämäärä varmistunee elokuun lopulla.