Uutiset
03.02.2011

Yliopiston näyteikkuna sulkeutui

Turun yliopisto ei enää suunnittele oman kirjakaupan avaamista. Kirjamyynti on keskitetty yliopiston pääkirjastolle.

Kerttulinkadulla sijainnut Yliopiston kirjakauppa suljettiin osana yliopiston kehitystoimia vuosi sitten. Silloin väläyteltiin mahdollisuutta avata uusi kirjamyyntipiste paremmalle sijainnille yliopiston näyteikkunaksi. Nyt kirjamyynti on keskitetty osaksi yliopiston pääkirjaston palveluita, eikä uuden kaupan avaaminen ole enää suunnitelmissa.

Yliopiston talousjohtaja Siru Helminen kertoo Yliopiston kirjakaupan lakkauttamisen tuoneen useiden kymmenien tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt. Entistä henkilökuntaa ei irtisanottu, vaan heidät ohjattiin uusiin tehtäviin kirjaston kirjamyynnin ja taloushallinnon alaisuuteen.

Samalla aikaisemmin kirjakauppaan keskitetty toimistotarvikehankinta hajautettiin eri yksiköihin.

Yliopiston julkaisuja myy pääkirjaston ohella Suomen Yliopistopaino Oy:ksi yhtiöitetty Uniprint, joka myy painamiaan kirjoja verkkokaupassaan.

Palveluiden hajauttamisella on pyritty kustannustehokkuuteen. "Yliopiston harjoittaman liiketoiminnan pitäisi pyöriä kannattavasti. Kirjakaupan ylläpito ei ole yliopiston perustehtäviä", Helminen toteaa.

Puheet yliopiston oman kirjakaupan avaamisesta kaatuivatkin lopulta taloudellisiin seikkoihin.

"Olisi ihanaa, jos Turun yliopistolla olisi mahdollisuus pitää omaa näyteikkunaa, mutta taloudelliset realiteetit ja valtion tuki eivät mahdollista sitä."

Vuoden alussa avattu KY-Dealingin Oy:n ylläpitämä Yliopistonmäen kirjakauppa vastaa osin kirjamyynnin ja yliopiston tuotteiden kysyntään, mutta toiminta ei ole vielä laajamittaista.

"Toistaiseksi myynnissä on noin kymmenen yliopiston kirjajulkaisua, mutta määrä tulee käytännössä kasvamaan. Määrä tulee riippumaan siitä, miten ihmiset löytävät kaupan, ja miten kirjoille on kysyntää", KY-Dealingin toimitusjohtaja Jaakko Männistö kertoo.

HEIKKI ISOTALO