Uutiset
31.10.2019

Yliopiston vararehtorihaku loppuvaiheessa – mukana viisi miestä ja yksi nainen

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Turun yliopiston vararehtorivalinnoista päättää rehtori Jukka Kola.

Turun yliopiston vararehtorihaussa loppusuoralle on päässyt kuusi hakijaa. Yliopistoon valitaan kaksi vararehtoria rehtori Jukka Kolan työpareiksi tammikuusta 2020 alkavalle viisivuotiskaudelle.

Intranetin uutisen mukaan haastatteluihin kutsuttiin 24 hakijasta yhdeksän. Jatkoon soveltuvuustesteihin on heistä karsittu haastatteluiden ja hakemusten perusteella kuusi.

Tylkkäri listasi hakijoista todennäköisimpiä nimiä jatkoonpääsijöiksi aiemmin lokakuussa. Tuolloin mainituista nimistä kuuden kärkihakijan joukkoon pääsi viisi.

Kärkihakijoiden joukossa on yliopiston nykyinen tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen. Fysiikan professori Suominen on toiminut vararehtorina vuodesta 2012 lähtien.

Joukon ainoa naispuolinen hakija on Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian osaston johtaja Piia Björn. Björn on toiminut Itä-Suomen yliopiston erityispedagogiikan professorina vuodesta 2015 lähtien.

Hakijoista Mika Hannula on toiminut Teknologiakampus Turun johtajana syksystä 2018 ja Turun yliopiston tietojohtamisen professorina keväästä 2019. Hannula toimi vuosina 2016–2018 Tampereen teknillisen yliopiston rehtorina.

Loppusuoralle pääsi myös johtamisen ja yrittäjyyden laitoksen johtajana vuodesta 2012 toiminut Jukka Heikkilä. Heikkilä on tietojärjestelmätieteen professori ja on aiemmin hoitanut muun muassa Jyväskylän yliopiston informaatiotieteiden tiedekunnan dekaanin tehtävää.

Viides Tylkkärin mainitsema hakija on luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani, Tapio Salakoski. Kieli- ja puheteknologian professori Salakoski on toiminut dekaanina vuodesta 2017 lähtien.

Ainoa uusi nimi haussa on LUT-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Jari Hämäläinen. Hämäläinen ei ollut aiemmin antanut lupaa nimensä julkaisemiseen. Hämäläinen on teollisuusmatematiikan professori ja toiminut vararehtorina lokakuusta 2014 lähtien.

Nyt valittujen kuuden henkilön kärkihakijan karsimisessa painotettiin käytännön johtamiskokemusta sekä ”laajaa näkemystä yliopistomaailman ja koulutus- ja tiedepolitiikan kehittämiseksi”.

Vararehtorit valitsee rehtori mahdollisen toisen haastattelukierroksen jälkeen. Niin vararehtorit kuin tiedekuntien uudet dekaanit on tarkoitus nimittää marraskuussa.