Uutiset
26.04.2017

Yliopiston vessoista tehdään sukupuolineutraaleja

CampusSport on avannut liikuntatila Sport Sirkkaan ensimmäisen unisex-pukuhuoneensa.

Turun yliopiston kaikki vessat muutetaan vähitellen sukupuolineutraaleiksi. Näin linjaa yliopiston uusi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma.

”On nykyaikaa ja tulevaisuutta antaa aikaisempaa väljempiä mahdollisuuksia sekä ymmärtää että hyväksyä erilaisuutta. Kaikki ei ole niin kaksijakoista”, Turun yliopiston yhdenvertaisuusvastaavan Anu Mäkelä perustelee.

Kehitystyö on hidasta, eikä sitä ole vielä aikataulutettu. Yliopiston tasa-arvotoimikunta alkaa konkretisoida yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteita toukokuussa.

”Kaikkia yhdenvertaisuuden lisäämiseen tarkoitettuja keinoja ei ole vielä osattu keksiäkään. Olemme avarakatseisia sen suhteen, mitä kaikkea yhdenvertaisuus tarkoittaa”, Mäkelä sanoo.

 

Vähitellen alkaa tapahtua. Huhtikuussa CampusSport avasi Sport Sirkan tiloihin ensimmäisen sukupuolineutraalin pukuhuoneen ja vessan. Pukuhuoneen ansiosta moni, joka ei ole halunnut tai voinut mennä miehille tai naisille suunnattuun tilaan, pääsee nyt osallistumaan korkeakoululiikuntaan. Väliinputoajia voivat olla esimerkiksi trans- tai muunsukupuoliset opiskelijat.

”Sport Sirkassa on käytössä kolme pukuhuonetta, joten sinne oli helppoa järjestää sukupuolineutraali tila. Samalla Sirkan vessat saivat unisex-logot”, CampusSportin liikuntakoordinaattori Joonas Niemi kertoo.

Niemen mukaan uudesta pukuhuoneesta on sadellut myönteistä palautetta. Asiasta tehty Facebook-päivitys keräsi satoja tykkäyksiä ja kymmeniä jakoja.

”Olemme saaneet muutamia anonyymejä kielteisiä palautteita kuten ’mitä järkeä tässä on’ ja ’mitä tämä ketään auttaa’. Nykyinen järjestely ei ota keneltäkään mitään pois, vaan mahdollistaa tasa-arvoiset liikuntamahdollisuudet entistä useammalle.”

Alkuvuodesta CampusSport selvitti yhdenvertaisuusasiantuntijoiden kanssa, mitä nykyisille liikuntatiloille voidaan tehdä sukupuolineutraaliuden lisäämiseksi. Monissa tiloissa on vain kaksi pukuhuonetta, joten mahdollisuudet niiden kehittämiseen ovat pienet.

Jatkossa yhdenvertaisuus otetaan kuitenkin CampusSportin tiloissa huomioon entistä paremmin.

”Uusia liikuntatiloja suunniteltaessa tulemme huomioimaan yhdenvertaisuuden”, Niemi lupaa.

 

Åbo Akademin tasa-arvolautakunnassa toimiva Panda Eriksson konsultoi CampusSportia tila-asiassa yhdessä sukupuolentutkimuksen tohtorikoulutettavan Sade Kondelinin kanssa. Erikssonin mukaan CampusSportin näkyvä panostus kannustaa muitakin tahoja tekemään entistä enemmän sukupuolineutraaliuden eteen.

”Tämä on osa valtavan isoa ja hienoa muutosta. Korkeakoulut ovat ryhtyneet toimiin, jotta kaikensukupuoliset ihmiset voisivat opiskella, harrastaa ja elää opiskelijaelämää.”

Tehtävää kuitenkin riittää. Erikssonin mukaan kaikkiin kampuksen julkisiin tiloihin tulisi lisätä sukupuolineutraalit tilat, jos se on mahdollista. Hän pitää turhana wc-tilojen jakamisen vain kahdelle sukupuolelle, sillä ”kotivessatkin ovat sukupuolineutraaleja”.

”Ennemmin tilat voitaisiin jakaa pisuaariin ja vessaan, eli yksi seisoville ja toinen istuville. Muutosprosessissa olisi tärkeintä kuulla monia ihmisiä, sillä oma mielipiteeni ei vastaa kaikkien trans- tai muunsukupuolisten mielikuvaa tilanteesta”, Eriksson sanoo.