Uutiset
26.02.2009

Yliopistot keräämässä lisärahoitusta

Varainkeruun tuotoilla vahvistetaan Turun yliopistoa perusopetuksesta lähtien.

Uuden yliopistolain mukaan yliopistoilla on oikeus kerätä varoja yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja yhteisöiltä. Turun yliopistossa varainkeruuta koordinoi projektipäällikkö Riku Cavadas.
"Meidän tavoitteenamme on kerätä 20 miljoonaa euroa vuoden 2010 loppuun mennessä. Valtio on sitoutunut maksamaan tämän päälle vielä summan 2,5-kertaisesti yliopistolle", Cavadas sanoo.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Turun yliopisto saisi tavoitteeseen yltäessään yhteensä noin 70 miljoonan euron pesämunan Turun yliopisto 2010 -rahastoon.
"Turun yliopisto haluaa toteuttaa selkeän akateemisen irtioton vuonna 2011. Haluamme viedä turkulaista tiedettä ja koulutusta kansainväliseen kärkeen ja maailmanlaajuiseen tietoisuuteen. Toisin kuin huhut kertovat, ulkopuolinen rahoitus ei vähennä valtion rahoitusta ja yliopiston toiminta on turvattu", Cavadas selventää.

Cavadaksen mukaan varainhankinnan tuottoja voidaan kohdentaa esimerkiksi pienryhmäopetukseen.
"Jos pystymme tämän 'bonusrahan' turvin tukemaan ja parantamaan opetusta, niin silloinhan siitä on hyötyä ihan yksittäisen opiskelijan tasolla."

Varainkeruu kohdistetaan ensisijaisesti länsisuomalaisiin yksityisiin lahjoittajiin, yrityksiin, yhteisöihin ja säätiöihin.
"Kun Turun yliopisto vuonna 1920 perustettiin, sitä tuki taloudellisesti 22 040 yksittäistä tahoa", Cavadas muistuttaa.
"On tärkeää myös huomioida, että yliopisto ei salli lahjoittajien korvamerkintöjä varoille. Yliopiston hallitus yksin päättää siitä, mihin rahaston tuottoja kohdennetaan."

Teksti: Jani Sipilä