Uutiset
14.01.2020

Ylioppilasteatterin suojeltu talo grynderin omistukseen – yliopistosäätiö myi rakennukset ”omaisuudenhoidollisista syistä”

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Turun ylioppilasteatteri on toiminut nykyisissä tiloissaan vuodesta 1979. Tontille sen viereen aiotaan rakentaa uusi asuinrakennus.

Turun ylioppilasteatterin vuokranantaja vaihtuu.

Suojellun teatterirakennuksen vuodesta 2007 omistanut Turun yliopistosäätiö myi teatterirakennuksen joulun alla kaarinalaiselle kiinteistöyhtiö JKK-Kiinteistö Oy:lle.

JKK-Kiinteistö Oy voitti aiemmin yliopistosäätiön tarjouskilpailun teatterin viereen kaavoitetusta uudisrakennusoikeudesta.

Teatteritilan omistajan vaihtuminen tuli ylioppilasteatterin johtokunnan puheenjohtajan Anniina Salmisen mukaan ”aika yllättäen” eteen, kun säätiön edustajat olivat käyneet katsastamassa tiloja ostajaehdokkaan kanssa.

”Siitä ei mennyt kuin viikko tai kaksi, kun tila oli jo myyty.”

Ylioppilasteatteri on toiminut Läntisen rantakadun ja Linnankadun väliin jäävissä rakennuksissa keväästä 1979 alkaen.

Edellisen kerran teatterin tiloista käytiin laajempaa keskustelua vuonna 2007, kun teatteri- ja toimistorakennukset omistanut Turun kaupunki ilmoitti luopuvansa niistä.

Tuolloin yliopistosäätiö osti tilat haltuunsa.

Linnankadun toimistorakennuksessa ovat ylioppilasteatterin toimiston lisäksi myös Kirjan talo sekä Läntinen tanssin aluekeskus.
 

Tontti ei soveltunut yliopistosäätiön sijoituksiin

Turun yliopistosäätiön asiamiehen Pekka Kanerviston mukaan myynnin syyt olivat omaisuudenhoidolliset.

”Ollaan kuitenkin apurahasäätiö, joka hoitaa varallisuutta, joka on tullut sijoitettavaksi.”

Kanerviston mukaan rakennusoikeuden myynti tehtiin, koska Linnankadun tontille ei pystytty rakentamaan säätiön sijoituskohteeksi sopivaa taloa. Hänen mukaansa paikalle sopii paremmin ns. kovan rahan rakentaminen, kuin säätiön tavoittelema vuokra-asuntorakentaminen.

Kanervisto kertoo, että aloite tontin toisenkin puolen kiinteistöjen myynnistä tuli säätiöltä, kun ostajaehdokkaan taustat selvisivät.

”Se helpottaa huomattavasti rakennusteknisesti sitä, että ne molemmat [tontin] puolikkaat ovat samassa kodissa.”

Kauppahintaa Kanervisto ei suostu ”ostajan toivomuksesta” kommentoimaan.

Kanerviston mukaan ylioppilasteatterin asema oli säätiön päätöksenteossa mielessä.

”Mutta kyllä tämä oli suurempi arvo, tämä omaisuudenhoidollinen kysymys.”

Yliopistosäätiö on tähän asti maksanut ylioppilasteatterille vuokratukea, joka kattanut noin kolmanneksen sen kuukausittaisesta, noin 3 200 euron vuokrasta.

Vuokratuki on jatkumassa, ainakin toistaiseksi.

”Ei mekään voida sitä sanoa, että tässä maailman tappiin ylioppilasteatteria tuettaisiin jollain vuokratuella. Se on rehellinen ilmaus.”
 

Vuokrasopimus jatkuu toistaiseksi

Rakennukset ostaneen JKK-Kiinteistö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kotro kertoo yrityksen halunneen koko tontin itselleen, jotta päätöksenteko tontin sisällä on pelkästään heillä.

Suunnitelmat tilojen suhteen ovat kuitenkin auki.

”Ei meillä ole mitään suunnitelmia.”

Sähköpostitse Kotro vielä lisää, että muiden rakennusten suhteen on toki ajatuksia, mutta ”niitä viedään eteenpäin sitten aikanaan”. Uudisrakennus on yritykselle ykkösasia.

Tontin reunalle Linnankadun varteen on kaavoitettu seitsenkerroksinen asuinrakennus, johon on suunniteltu yhteensä 23 asuntoa. Rakennuksen markkinointisivuston mukaan se tuo ”klassista arvokkuutta jokirantaan”.

Miltä ylioppilasteatterin tulevaisuus tiloissa näyttää? Kotro vastaa tilanteen jatkuvan ”vuokrasopimuksen puitteissa”.

Yritys omistaa muitakin vanhoja suojeltua rakennuksia ympäri Turkua, vaikka se on enimmäkseen profiloitunut uudiskohteiden rakentajana.

Rakennuttajana ylioppilasteatterin viereen valmistuvassa asuintalossa toimii toinen Kotron omistuksessa oleva yhtiö, KS Kodit Oy.

Kotron mukaan rakennustyöt alueella on tarkoitus saada käyntiin tämän vuoden aikana.

Ylioppilasteatterilaiset suhtautuvat tilanteeseen odottavalla fiiliksellä. Uusi vuokranantaja on tavattu kertaalleen tammikuun puolella.

”Ainoa uusi asia, joka siellä meihin liittyen on tullut, on, että he aikovat tehdä kuntotarkastuksen jossain vaiheessa rakennukseen ja remontoida sitä.”

Ylioppilasteatterin toiminta jatkuu normaalina. Seuraavaksi ohjelmistoon on tulossa Shakespearen tragedia Titus Andronicus, joka saa ensi-iltansa 31. tammikuuta.

Vuoden aikana ohjelmistossa nähdään ainakin Stanisław Witkiewiczin näytelmä Mielipuoliveturi, Anna Lappalaisesta kertova Kellokosken prinsessa sekä Frankenstein.
 

Lue lisää

Naisnäyttelijät eivät kelpaa – tuhansien eurojen tappiot Turun ylioppilasteatterille Beckett-jupakassa

Keväällä 2018 ylioppilasteatteri oli otsikoissa, kun se joutui peruuttamaan Samuel Beckettin klassikkonäytelmän Godota odottaessa esitykset vain viikkoa ennen ensi-iltaa. Syynä oli kirjailijan esitysoikeuksia valvovan perikunnan vaatimus: sen mukaan teoksen miesrooleissa ei saa esiintyä naisia. (3/2018)

Millainen jäsenkunta, sellainen teatteri

Ylioppilasteatterin 50-vuotishistoriateoksen toimittanut Tiina Hurskainen kirjoittiin kesällä 2010 Tylkkäriin teatterin historiasta. Hänen mukaansa teatterin kohtaamat vaikeudet ovat vain hitsanneet porukan tiiviimmin yhteen. (6/2010)