Uutiset
28.09.2011

Yo-talojen remontti uhkaa S-Osista

  • S-Osiksella järjestetään ylioppilaskunnan alayhdistysten tapahtumia. Syyskuussa käynnissä oli SKO:n naistenkerhon vaatteidenvaihtotori.

Korjaustyöt nostavat vuokrat osakuntien ulottumattomiin.

Ylioppilastalojen peruskorjaus etenee ensi keväänä B-taloon. Talossa pyöritettävän osakuntatoiminnan tulevaisuus näyttää epävarmalta, sillä toiminnan jatkaminen nykyisellään edellyttää kiinteistöt omistavan Turun ylioppilaskyläsäätiön (TYS) mukaan 1,2–1,5 miljoonan euron muutostöitä.Pelkkä perusremontti nostaa osakuntatilojen neliövuokran nykyisestä 2,90 eurosta 6–9 euroon. Mikäli tiloissa halutaan jatkaa nykyisen kaltaista bänditoimintaa, täytyy perusrempan lisäksi tehdä lähes 300 000 euron äänieristys. Hinnat käyvät ilmi TYS:n ylioppilaskunnalle toimittamista kustannuslaskelmista.

Osakuntien B-talossa pyörittämä S-Osis-ravintola toimii myös kerho- ja kokoustilana. Kaksin- tai jopa kolminkertaistuvat vuokrakustannukset ylittävät osakuntalaisten mukaan heidän maksukykynsä.

Remonttityöryhmässä vaikuttaneen Savo-Karjalaisen Osakunnan toisen kuraattorin Petri Teräspuron mukaan S-Osiksesta pitäisi saada "uusi Lyni", jos tilojen tuottavuus yritettäisiin saada sille tasolle, että vuokraan olisi varaa.

"Toimintaa on pyöritetty tähän saakka talkoovoimin kaikkien ylioppilaskunnan jäsenten iloksi", Teräspuro muistuttaa.

B-talossa sijaitseva osakuntaravintola S-Osis toimii myös kerho- ja kokoustilana. Kolmella osakunnalla ja S-osiksella on B-talossa yhteensä noin 450 neliön vuokratilat. Tilojen varsinainen vuokralainen on ylioppilaskunta, joka vuokraa niitä eteenpäin osakunnille.

TYS remontoi ylioppilastalot yksi kerrallaan. Remontin ensimmäinen vaihe, C-talon korjaus, valmistui viime vuonna.

Seuraavan vaiheen, B-talon remontin, on tarkoitus alkaa toukokuussa 2012, ja A-talo remontoidaan todennäköisesti vuosina 2014–2015.

Remontin ajaksi S-Osis joutuu joka tapauksessa evakkoon tiloistaan.

Riskinä tyhjäksi

jääminen

TYYn edustajisto linjasi viime helmikuussa salaisessa pöytäkirjassaan, että sillä on mahdollisuus osallistua S-Osiksen remonttikustannuksiin maksimissaan 150000 eurolla. TYS:n tänä syksynä remontille panema hintalappu on kuitenkin kymmenkertainen.

S-Osiksen tila ei ole muunnettavissa asuntokäyttöön. Ongelma onkin, ettei nykyisellä vuokralaisella ole varaa remontoituihin tiloihin, mutta niille on hyvin vaikea löytää myöskään uutta vuokralaista.

Osakunta-aktiivien haaveena olisi vanhaan tapaan monikäyttötila koko ylioppilaskunnan käyttöön. Siitä kellään ei kuitenkaan ole visiota, kuka remontin kustannukset kattaisi.

Osakunnat käynnistävät tänä syksynä varainkeruun, mutta päätös remonttisuunnitelmasta pitäisi tehdä mahdollisimman pian, jotta rakennusurakoitsijat päästäisiin kilpailuttamaan.

Pakon edessä osakunnat ovat valmiita tyytymään nykyisistä tiloista lohkaistuihin pienempiin toimisto- ja kerhotiloihin. Silloin varsinainen "juhlasali" jäisi vaille vuokralaista.

"Kaikkien kannalta huonoin ratkaisu olisi tilojen jääminen tyhjilleen", TYYtä remonttityöryhmässä edustanut Toni Eklund sanoo.

Kirjasto pysyy

B-talossa

Samassa kokouksessa, jossa TYYn edustajisto linjasi 150000 euron katon S-Osiksen remonttikustannuksille, se päätti pyytää TYS:tä selvittämään, kuinka kalliiksi tulisi siirtää TYYn kirjasto A-talon toiseen kerrokseen nykyisten ainejärjestöjen paikalle ja remontoida kirjaston vanhat tilat ainejärjestöjen toimistohuoneiksi. Edustajisto asetti muutostöille salaisen 300000 euron kulukaton.

TYS:n kustannusarvio esiteltiin edustajiston syyskuun kokouksessa. Kirjaston ja ainejärjestötilojen siirtämisen hinnaksi arvioitiin 516000 euroa. Siitä lankeaisi ylioppilaskunnan maksettavaksi yli 450000 euroa.

Kustannukset johtuvat siitä, että mikäli tilojen käyttötarkoitusta muutetaan, niiden talotekniikka on saatettava nykyvaatimusten tasolle.

Hintaa pidettiin edustajistossa niin korkeana, ettei mikään ryhmä edes ehdottanut kirjaston siirtämistä. Kokouksessa päätettiin, että TYYn kirjasto ja A-talon alayhdistystilat jätetään nykyisille paikoilleen.

Kun tilat pidetään nykyisillä paikoillaan, kirjastotiloista ei TYS:n ja TYYn välisen sopimuksen mukaisesti peritä vuokraa. TYYllä on ylioppilastalo A:ssa ja B:ssä lähes tuhat neliötä ilmaistilaa.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuva: LAURI HANNUS