Uutiset
13.02.2017

YTHS: Mielenterveysongelmat yhä runsaita

Teksti:
Nella Keski-Oja & Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Tutkimukseen vastanneista 30 prosenttia koki psyykkisiä vaikeuksia, kuten jatkuvaa ylirasitusta, itsensä kokemista onnettomaksi ja masentuneeksi, tehtäviin keskittymisen vaikeutta sekä huolien takia valvomista.

Opiskelijoiden päihteiden käyttö on vähentynyt, mutta mielenterveyden ongelmat ovat yhä runsaita. Näin kertoo YTHS:n tuore opiskelijoiden terveystutkimus.

Opiskelijat käyttävät entistä vähemmän päihteitä. Raittiiden yliopisto-opiskelijoiden osuus on kaksinkertaistunut vuodesta 2000. Alkoholinkäyttö on vähentynyt etenkin miehillä, kertoo YTHS tiedotteessaan.

Sosiaaliset paineet alkoholinkäyttöön ovat kuitenkin ennallaan. Esimerkiksi alkoholittoman juoman valinta herättää edelleen huomiota. Sekä päivittäinen että satunnainen tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö on vähitellen yleistynyt.

Tiedot selviävät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toteuttamasta Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta 2016. Tutkittavina olivat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat.

Masennus ja ahdistuneisuushäiriöt nousussa

Mielenterveyden ongelmat ovat opiskelijoilla yhä runsaita. Vuodesta 2000 alkaen diagnosoidun masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden osuus on lisääntynyt merkittävästi. Tutkimukseen vastaajista vain 66 prosenttia koki henkisen hyvinvointinsa hyväksi tai erittäin hyväksi.

Vastanneista 30 prosenttia koki psyykkisiä vaikeuksia. Yleisimpinä ongelmina oli jatkuvan ylirasituksen kokeminen, itsensä kokeminen onnettomaksi ja masentuneeksi, tehtäviin keskittymisen vaikeus sekä valvominen huolien takia. Opiskelijoista 33 prosenttia koki runsaasti stressiä. Yleisimmin stressiä aiheutti esiintyminen ja vaikeus saada otetta opiskelusta.

Opiskeluasioiden murehtiminen oli tavallista. Neljännes opiskelijoista murehti opiskeluasioitaan paljon vapaa-aikanaan. Naiset kokivat opiskelu-uupumista yleisemmin kuin miehet.

Ylipaino yleistynyt

Opiskelijamiehistä 36 prosenttia ja -naisista 26 prosenttia oli ylipainoisia. Ylipaino oli ammattikorkeakouluopiskelijoilla yleisempää kuin yliopisto-opiskelijoilla. Ylipainoisuus on edelleen yleistynyt ammattikorkea-kouluopiskelijoilla ja yliopistojen naisopiskelijoilla, mutta yliopistojen miehillä kääntynyt laskuun.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on tuottanut tutkimustietoa korkeakouluopiskelijoiden terveydestä vuodesta 2000 lähtien. Tutkimus tehtiin nyt jo viidettä kertaa.

Lue lisää YTHS:n tutkimuksesta: Opiskeluterveyden trendit 2000–2016.

Turussa mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvanut

YTHS:n terveystutkimuksen tulokset ovat valtakunnallisia, mutta samat trendit näkyvät myös paikallisesti.

Turun YTHS:n mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvanut viime aikoina, terveyspalveluyksikön johtaja Maisa Kuusela arvioi. Virallista tilastoa ei ole, vaan arvio perustuu hoitajien kokemuksiin.

”Opintotuen ja opiskeluajan kiristyminen näkyy opiskelijoissa stressin lisääntymisenä. He eivät pysy enää opiskelutahdissa mukana ja kokevat itsensä riittämättömiksi.”

Terveyspalveluyksikön johtaja näkee tilanteessa myös positiivisen puolen:

”Heikentynyt taloudellinen tilanne pakottaa opiskelijoita hakemaan hoitoa. Aikaisemmin iso osa opiskelijoista ei hakeutunut hoitoon, vaikka kyky opiskella oli selvästi heikentynyt”, Kuusela pohtii.

Tällä hetkellä YTHS:n terveydenhoitajan vastaanotolle on kiireettömissä tapauksissa noin kolmen viikon jonotusaika. Yleislääkärille pääsyä saa puolestaan odottaa noin kuukauden. Kiireellisiin tapauksiin on aikoja samalle päivälle tai viikolle.

Opiskelijoiden huoli mielenterveyspalveluiden heikosta saatavuudesta nousi esille myös viime vuoden lopulla Ryhmä 40 000:n kunnallispoliittisessa opiskelijakyselyssä. Turkulaisten opiskelijoiden eturyhmän kyselyyn vastasi noin 2 900 korkeakouluopiskelijaa.

 

Lue lisää:

Kun valta satuttaa

Miten auktoriteettien mielivalta vaikeuttaa masentuneen opiskelijan elämää? Nimimerkki Merihirviö kertoo. (11/2016)

Kivulias koulutus

Joskus nuori aikuinen sairastuu opiskeluvuosina niin vakavasti, ettei opintoja voi edistää toivottuun tahtiin. Silloin toimeentulosta tulee monimutkaista. (11/2015)

Puolimielinen pärjääjä

Kevät tuo auringon ja kiihkon – ja kasvavat itsemurhatilastot. Samaan aikaan kun toiset kylpevät riemussa, toiset vajoavat valon edessä masennukseen. (5/2014)