Uutiset
26.03.2009

YTHS-palvelut poistumassa jatko-opiskelijoilta

YTHS poistaa jatko-opiskelijoilta oikeuden palveluihinsa. Päätös tullee näillä näkymin voimaan jo ensi lukuvuodeksi ja sen taustalla on YTHS:n tiukentunut taloudellinen tilanne.
"YTHS:ää rahoittavat SYL ja Kuntaliitto ovat tulleet siihen lopputulokseen, että jatko-opiskelijat eivät ole se ydinryhmä, jolle palveluita halutaan tarjota. Ydinryhmä on perustutkinto-opiskelijat", YTHS:n talouspäällikkö Olli-Pekka Luukkonen kertoo.
YTHS:n käyttäjämäärät ovat pysyneet ennallaan, vaikka maksajia on viime vuoden valmistumissuman jälkeen aiempaa vähemmän. Luukkosen mukaan on kuitenkin lähinnä sattumaa, että tutkintouudistus ja jatko-opiskelijoiden palveluiden leikkaaminen osuvat näin lähekkäin.
"Jatko-opiskelijakysymys on lähtenyt liikkeelle jo ennen tutkintouudistusta. Jatko-opiskelijoiden YTHS:n käyttöoikeuksia on yritetty rajata ennenkin: puhuttiin suuterveydenhuoltopalveluiden rajaamisesta jatko-opiskelijoilta tai jopa kaikkien palveluiden lopettamisen viidennen opiskeluvuoden jälkeen. Molemmat todettiin laittomiksi. Niinpä päätimme rajata jatko-opiskelijat kokonaan terveydenhuollon ulkopuolelle kuntasopimuksen kautta."

TYYn sosiaalipoliittisen vastaavan Vappu Niemisen mukaan ratkaisua helpotti se, että valtaosa jatkotutkinto-opiskelijoista käy töissä ja on sitä kautta työterveyshuollon piirissä.
Kaikkien jatko-opiskelijoiden, kuten esimerkiksi apurahatutkijoiden kohdalla näin ei kuitenkaan ole. Tästä johtuen YTHS-päätös on herättänyt TYYssäkin kiivasta keskustelua.
"Tällä hetkellä olemme sitä mieltä, että tämä on hyväksyttävä leikkaus, jotta perustutkinto-opiskelijoiden peruspalvelut pysyvät ennallaan", Nieminen sanoo.
Täysin varmaa takuuta tästäkään ei tosin ole.
"Rahoitusta meiltä häviää väistämättä, kun opiskelijamäärät vähenevät. Kulutason leikkaus on suunnitteilla, mutta se ei missään nimessä ylitä opiskelijatason laskemista", talouspäällikkö Luukkonen toteaa.
Tulonvähennykset uhkaavat myös TYYtä. Turun yliopistossa on runsaat 2000 jatko-opiskelijaa. Tähän asti iso osa heistä on maksanut TYYn jäsenmaksun. Tänä vuonna jatko-opiskelijoiden jäsenmaksuista kertyi TYYn kassaan noin 16 000 euroa. Ilman YTHS:n palveluita moni jatko-opiskelija saattaa jättää jäsenmaksun maksamatta, kun jatko-opiskelijan kortilla ei saa esimerkiksi matka-alennuksia.
"Meidän pitää miettiä, mitä TYY pystyy jatko-opiskelijoille jatkossa oikein tarjoamaan", Nieminen myöntää.

Teksti: Lari Vesander

Turun ylioppilaslehti 6/2009 (17.3.)