Uutiset
22.02.2018

YTHS:n palveluita karsitaan: hyvästi gynekologit ja ihotautilääkärit

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Lauri Hannus

Jatkossa aknelääkityksen, e-pillerit ja sukupuolitautitestit saa YTHS:n yleislääkäriltä. Vaikka erikoissairaanhoito vähenee, psykiatrit jäävät – ainakin näillä näkymin.

Opiskeluterveydenhuollon uudistus karsii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita, Uutissuomalainen kertoo. Suunnitelmien mukaan vuonna 2020 YTHS:llä ei olisi enää gynekologin tai ihotautilääkärin vastaanottoa.

Vaikka erikoissairaanhoito vähenee, YTHS:n yleislääkäreiltä saa myös jatkossa esimerkiksi aknelääkityksen, e-pillerit ja sukupuolitautitestit.

Näillä näkymin mielenterveyspalveluita ei karsita ja YTHS säilyttänee omat psykiatrinsa. Viime vuonna julkaistun YTHS:n terveystutkimuksen mukaan lähes joka kolmannella korkeakouluopiskelijalla oli psyykkisiä vaikeuksia.

 

OPISKELUTERVEYDENHUOLLON muutokset ovat osa sote-uudistusta. Opiskelijoiden tarvitsema erikoissairaanhoito kuuluu jatkossa uudistuksen määrittelemän valinnanvapauden piiriin.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa huomauttaa, että YTHS on tarjonnut aiemmin enemmän palveluja kuin terveydenhuoltolaki edellyttää.

"Aiemmin YTHS:ssä on ollut lainsäädännön ylittävää extra-palvelua. Asiaa voidaan tarkastella [opiskeluterveydenhuoltoa koskevan] lain jatkovalmistelussa. Lain valmistelun lähtökohtana on, että yliopisto-opiskelijat ja ammattikorkeakouluopiskelijat saisivat yhdenvertaiset palvelut", Kolimaa sanoo.

 

SAMALLA, kun palveluita karsitaan, ammattikorkeakoulujen opiskelijat siirtyvät YTHS:n piiriin.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti korostaa, että karsittavilla palveluilla ei ole mitään tekemistä amk-opiskelijoiden siirtymisen kanssa.

”Haluamme purkaa käsitystä, että amk-opiskelijoiden siirto aiheuttaisi sen, että erikoispalvelut poistuisivat. Siitä ei missään tapauksessa ole kyse”, Silvasti sanoo.

Asiantuntijan mukaan palveluiden leikkaaminen johtuu sote-uudistuksen säästötavoitteista ja YTHS:n palvelumallin selkeyttämisestä.

Silvasti kertoo, että kaikkien korkeakouluopiskelijoiden tuominen saman terveydenhuollon piiriin on alusta alkaen ollut ehto sille, että YTHS ylipäätään säilytetään sote-uudistuksen jälkeen.

”Meille tuli [perhe- ja peruspalveluministeri] Annika Saarikolta vahva viesti, että jos YTHS:ää ei laajenneta kaikille korkeakouluopiskelijoille, sen perusteltavuus sote-uudistuksessa on äärimmäisen heikko.”

 

Lue lisää:

”Kaikki tuntui leviävän käsiin” – Opiskelijoiden stressiä hillitään vertaistuella ja mindfulnessilla

Kovasta stressistä on tullut opiskelijan ammattitauti. (1/2018)

YTHS: Mielenterveysongelmat yhä runsaita

Opiskelijoiden päihteiden käyttö on vähentynyt, mutta mielenterveyden ongelmat ovat yhä runsaita. Näin kertoo YTHS:n tuore opiskelijoiden terveystutkimus. (2/2017)

Puolimielinen pärjääjä

Kevät tuo auringon ja kiihkon – ja kasvavat itsemurhatilastot. Samaan aikaan kun toiset kylpevät riemussa, toiset vajoavat valon edessä masennukseen. (5/2014)