Uutiset
13.02.2020

YTHS:n palveluita saa pian 52 paikkakunnalta – Poriin oma palvelupiste suunterveyden palveluilla

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Turun YTHS:n palvelut tulevat säilymään nykyisessä rakennuksessaan Kirkkotiellä.

YTHS ja Kela allekirjoittivat keskiviikkona järjestäjän ja tuottajan välisen sopimuksen korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta.

Kyseessä on YTHS:n laajentuminen ammattikorkeakouluopiskelijoiden piiriin: asiakasmäärä tuplaantuu 270 000 asiakkaaseen, ja samalla paikkakuntien määrä kolminkertaistuu. Henkilöstön määrä tulee myös lähes tuplaantumaan.

Lakimuutos astuu voimaan vuoden 2021 alusta.

YTHS:n oman palvelupisteen saa 21 paikkakuntaa – niiden joukossa toki Turku, Rauma ja Pori. Yli 4 000 opiskelijan paikkakunnilla YTHS tuottaa myös suunterveyden palvelut. Rauman opiskelijoille lähimmät suunterveyden palvelut tulevat olemaan siis Porissa.

Paikkakunnilla, joissa opiskelijamäärä jää 2 000:n alle, palvelut ostetaan yhteistyökumppanilta. Tällaisia paikkakuntia on 31 kappaletta, pohjoisin niistä Inari. Palveluiden hankinta kilpailutetaan hankintalain mukaisesti tämän vuoden aikana.

YTHS:n omien palvelupisteiden piirissä tulee olemaan 95 prosenttia korkeakouluopiskelijoista.
 

Raumalla ja Porissa YTHS:n palveluiden saatavuus paranee nykyisestä, vahvistaa YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

”Paikkakunnilla, joilla meillä on jo nyt palveluita, palvelutaso tulee parantumaan opiskelijapohjan kasvaessa.”

Vaikka Raumalla opiskelija ensisijaisesti ohjataan joko Turun tai Porin suunterveyden palveluihin, on mahdollista, että hänet ohjataan myös paikallisen yhteistyökumppanin palveluun. Tilanne arvioidaan aina opiskelijakohtaisesti.

Palveluverkkoa rakentaessa reunaehtona oli saavutettavuus: yhdensuuntainen matkustusaika julkisilla liikennevälineillä tulisi olla enintään 45 minuuttia, liikenneyhteyksien tulisi kulkea vähintään tunnin välein ja yhdensuuntaisen matkan hinta olisi noin 7 euroa.

Suunterveyden palveluiden osalta saavutettavuuskriteerit ovat kuitenkin väljemmät: tunnin matka-aika, kahden tunnin välein kulkevat liikenneyhteydet ja matkan hinta noin 10 euroa.
 

Laajennuksen myötä YTHS ottaa käyttöön vastuutiimit, joka on tuttu menettelytapa työterveydenhuollosta. Jos ennen opiskelija ohjattiin ensimmäiselle vapaalle terveydenhoitajalle, ensi vuoden alusta alkaen hänet pyritään ohjaamaan oman tiedekunnan tai oppilaitoksen vastuutiimin terveydenhoitajalle.

Vastuutiimi koostuu eri terveydenhuollon ammattilaisista: terveydenhoitajasta, lääkäristä, fysioterapeutista ja psykiatrisesta sairaanhoitajasta. Lisäsi tiimin käytössä on psykologin ja psykiatrin palvelut.

Tiedekunta tai oppilaitos on ikään kuin tiimin asiakas. Vastuutiimi ottaa haltuun palveluita tarvitsevat opiskelijat sekä hoitaa yhteistyön tiedekunnan tai oppilaitoksen kanssa.

”Vastuutiimi oppii tuntemaan opiskelijoiden erityiset terveystarpeet”, Metsäniemi sanoo.

Kun opiskelija ottaa YTHS:ään yhteyttä, esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinhäiriön vuoksi, hänet pyritään ohjaamaan juuri oman vastuutiiminsä fysioterapeutille.
 

Palveluiden tarkka sisältö määritellään tarkemmin opiskelijaterveydenhuollon oppaassa, jonka päivitetty versio on tarkoitus saada valmiiksi maaliskuun aikana.

Metsäniemen mukaan palveluista ei voi kertoa tarkemmin ennen sitä.

Opas on lainsäädäntöä täydentävä dokumentti. Yksinkertaistettuna siinä linjataan, että opiskeluterveydenhuolto on opiskelijan perusterveydenhuoltoa. Mutta opiskeluterveydenhuolto ei tuota kaikkea laissa määriteltyä perusterveydenhuoltoa, kuten vaikkapa kotisairaanhoitoa tai äitiysneuvolaa.

”Opas käy nämä asiat rivi riviltä, isoja yllätyksiä ei ole tulossa.”

Keskitetyt ja etäpalvelut tulevat joka tapauksessa kasvattamaan rooliaan.

Käyntimaksut myös poistuvat, ja YTHS perii enää peruuttamattomat käynnit.

YTHS-maksun perii jatkossa Kela, eikä siis ylioppilaskunta jäsenmaksunsa yhteydessä. Samalla maksu nousee 20 euroa. Tällä lukukaudella maksu on ollut 57 euroa.
 

Lue lisää

Opiskelija, varaa aika hammashoitoon nyt – vuoden 2021 alusta YTHS voi ruuhkautua, kun ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulevat YTHS:n asiakkaiksi

Vuoden 2021 alussa laki muuttuu ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulevat YTHS:n piiriin. Ensi vuoden alussa voi siis olla ruuhkaa YTHS:n toimipisteissä. Yliopisto-opiskelijan kannattaakin varata suunterveydenhoitoajat jo syksylle 2020 (1/2020).